Trinaesti međunarodni festival zelene kulture ‚‚Green Fest”

Ove godine, od 21. do 25. novembra, održan je Trinaesti Međunarodni festival zelene kulture ‚‚Green Fest”. Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme mogli su besplatno da pogledaju ukupno 51 film, kao i dve panel diskusije. Filmski program je bio podeljen na dugometražne i filmove srednjeg i kratkog metra. Nagradu je takođe dobio i jedan animirani film. Gledanje filmova bilo je moguće samo u Srbiji.

XIII međunarodni festival zelene kulture „Green fest”

Izvor: https://greenfest.rs/

U ponudi su bili filmovi sa najrazličitijim temama kao što su zaštita ugroženih vrsta i mesta, održivo upravljanje školama, gazdinstvima i poljoprivredom, brza moda, zero impact, zeleni animirani filmovi, aktivizam, konekcija čoveka sa zajednicom i prirodom.

 

Nakon pregledanja filmova i rada žirija u sastavu: Hajnc Hermans (Nemačka), dr Vladimir Đurđević (Srbija) i Oliver Pole (Francuska) objavljeni su pobednici 13. „Green Festa”.

 

Nagradu za najbolji film srednjeg metra i najbolji film festivala je dobio „Mamodi, poslednji kopač baobaba”, reditelja Sirila Kornua, koji govori o teškom životu meštana Madagaskara zbog nedostatka vode i zanimljivom načinu na koji je oni štede.

„Mamodi, poslednji kopač baobaba” – film Sirila Kornua

Izvor: https://greenfest.rs/wp-content/uploads/2022/11/Mamody-the-last-baobab-digger.jpeg

 

Nagradu za najbolji dugometražni film dobio je film „Draga buduća deco”. Reditelj je Franc Bom, a film predstavlja intenzivan način naracije sa kamerom koji omogućava gledaocima da prate živote tri mlade aktivistkinje u veoma različitim delovima sveta koje rizikuju da bi motivisale žene i protestne pokrete koji se bore protiv društvene nepravde i uništavanja životne sredine.

„Draga buduća deco” – film Franca Boma

Izvor: https://www.magnetfilm.de/documentary/films/details/dear-future-children.html

 

Nagradu za najbolji kratki film dobio je film „a:dress”, rediteljke Kler Ansvort, za veoma dobro izveden film koji ističe izuzetno važno pitanje našeg vremena, a to je uticaj modne industrije na životnu sredinu, a ujedno je i obrazovnog karaktera jer govori o uticaju brze mode na emisiju CO2.


„a:dress” – film Kler Ansvort

Izvor: https://greenfest.rs/wp-content/uploads/2022/11/a-dress.jpeg

 

I na kraju, nagradu za najbolji animirani film dobio je film „Autosaurus reks”, reditelja Marsela Barelija, zbog istinske originalnosti pristupa, kreativnog pisanja, dečje radoznalosti i jednostavnosti animacije u kojoj mogu da uživaju ljudi svih uzrasta, sa sjajnim humorom koji ima narativ o glavnom dinosaurusu našeg vremena – automobilu i njegovom uticaju na naše živote i životnu sredinu.

„Autosaurus rex” – film Marsela Barelija

Izvor: https://greenfest.rs/wp-content/uploads/2022/11/Autosaurus-rex-400×468.jpeg

 

Panel diskusije koje su bile su – Energetska kriza i tranzicija: Kuda, zapravo, idemo? i Ko je na nišanu? Izazovi krivolova u Srbiji. 

 

Program ovogodišnjeg „Green Festa” bio je za one koje zanima zelena nauka zanimljiv, poučan i inspirativan. Jedino što je bilo premalo vremena za gledanje tolikog izobilja filmova. Tople preporuke za sledeći „Green Fest” iduće godine!

 

Za one koji bi želeli da saznaju nešto više o ovom festivalu, više informacija možete pronaći na sledećem linku:  https://greenfest.rs/