Apitoksin i njegova upotreba

Apiterapija (od lat.reči apis–pčela) je jedna od metoda tradicionalne medicine  koja se zasniva na primeni pčelinjih proizvoda: cvetnog praha, matičnog mleča, meda, propolisa, pčelinjeg otrova (apitoksina) i voska u cilju očuvanja i poboljšanja čovekovog zdravlja. 

Apikomora – prostor u kome se vrši inhalacija vazduha iz košnica

Primena pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svrhe postoji od postanka civilizacije. О tome da je čovek oduvek koristio med kao hranu i lek, govore brojni crteži po zidovima pećina i sačuvani pisani dokumenti drevnih civilizacija Egipta, Rima i Grčke. Med, zlatni eliksir zdravlja nalazili su arheolozi u piramidama pokraj faraona zbog verovanja da u drugom zivotu mogu da uzivaju u njegovim blagodetima. 

Sastav i korist apitoksina

Pčelinji otrov (apitoksin) proizvode dve žlezde koje su povezane sa žaokom pčela radilica. Proizvodnja otrova se dešava u prve dve nedelje života odrasle jedinke i ostaje uskladišten u vrećici do kraja života ili do situacije kada je pčela primorana da brani koloniju

Matica najviše otrova proizvodi pri izleganju,  zato što se sprema za borbe sa ostalim maticama. 

Pčele počinju da koriste pčelinji otrov 14. dana  života. Osnovna namena otrova je da štiti koloniju i maticu. Proizvedeni otrov se ne menja, odnosno nepromenljivog  je hemijskog sastava dok je uskladišten u vrećici. 

Žaoka pčele

Pčelinji otrov spada u najjače biološke otrove. To je providna tečnost karakterističnog mirisa, gorkog ukusa, i kisele reakcije. Glavni sastojak je  protein melitin koji je u nižoj koncentraciji u avgustu nego u junu bez obzira na starost pčele. 

Suvi otrov ima belu, bledo žutu do žutu boju, a komercijalni preparati su braonkasti, zbog oksidacije nekih proteina iz otrova. 

Upotreba apitoksina u apimedicini

Iako je jedan od najjačih bioloških otrova, kada se koristi u malim dozama, pčelinji otrov je veoma koristan u borbi protiv velikog broja bolesti. Ova terapeutska vrednost apitoksina je bila poznata u starim civilizacijama. 

Pčelinji otrov je dugo korišćen u tradicionalnoj medicini za lečenje različitih vrsta reumatizma. Danas se pčelinji otrov sve više koristi u humanoj i veterinarskoj medicini, naročito u zemljama dalekog istoka poput Kine i Japana. 

Apitoksin je prirodni katalizator, odnosno utiče na brzinu hemijskih procesa, tako se jača prirodna otpornost i energija organizma, te mu se pripisuju svojstva izuzetnog imunostimulansa. Apitoksin smanjuje uticaje stresa na organizam, poboljšava kvalitet sna, utiče i na rad nervnog sistema. Dokazano je da je apitoksin veoma efikasan analgetik, odnosno da pomaže u smanjenju bolova. Pčelinji otrov stimuliše i endokrini sistem (lučenje hormona), snižava krvni pritisak, smanjuje nivo holesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju, podstiče regeneraciju tkiva, smanjuje sklerozu krvnih sudova, i veoma je efikasan protiv upala. 

Kompanije koje se bave proizvodnjom krema, losiona, seruma i melema upotrebljavaju pčelinji otrov kao jedan od sastojaka. Ovi produkti se primenjuju za negu kože i lečenje kožnih oboljenja. 

Apitoksin se primenjuje u vidu potkožne injekcije, upotrebom masti i krema na bazi apitoksina i inhalacijom. U praksi se koriste čist, sušeni i liofilizovani  apitoksin.

Izvori: