Serotonin – sinonim za sreću

Serotonin ili 5-hidroksitriptamin (5-HT) je hormon i neurotransmiter koji je uključen u funkciju nekoliko različitih sistema organa. Serotonin je prisutan u sistemu za varenje, krvnim pločicama i u čitavom centralnom nervnom sistemu. Poznat je kao hormon sreće, zbog važne uloge u regulisanju raspoloženja. 

Struktura serotonina

Izvor slike: http://cdn.shopify.com/s/files/1/0511/1981/6889/articles/a58d3fb0a0a9ce4fa1c5d180b499130c.png?v=1609876214 

Serotonin nastaje iz aminokiseline triptofan. Najpre dolazi do hidroksilacije triptofana uz pomoć enzima triptofan hidroksilaze, nakon čega dolazi do dekarboksilacije 5-hidroksitriptofana do serotonina. Utiče na niz fizičkih i psiholoških funkcija, a osim u telu čoveka, prisutan je i kod životnja, biljaka i gljiva.  

 
Uloge serotonina

Kao neurotransmiter, serotonin prenosi signale između nervnih ćelija. Naučnici veruju da igra važnu ulogu u raspoloženju i CNS-u.  Može uticati na: metabolizam kostiju, kardiovaskularno zdravlje, zdravlje očiju, zgrušavanje krvi, kao i brojne neurološke poremećaje. Serotonin utiče na svaki deo nas, od naših emocija do naših motoričkih veština. Smatra se da je serotonin prirodni stabilizator raspoloženja. On pomaže našem telu da reguliše anksioznost, doživi sreću i izleči rane. 

Serotonin takođe igra važnu ulogu u mnogim drugim telesnim funkcijama. Uključen je u apetit i varenje (funkciju creva i pokrete creva), zdravlje kostiju, reprodukciju i san. Serotonin je prekursor melatonina, koji pomaže u regulisanju ciklusa spavanja. Previsok ili prenizak nivo serotonina je povezan sa bolestima, kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS), srčane bolesti i osteoporoza.

Iako mnogi smatraju da postoji povezanost između nivoa serotonina i depresije, istina je verovatno mnogo komplikovanija. Poremećaji raspoloženja mogu biti rezultat kombinacije faktora, uključujući promene u mozgu, životna iskustva i zdravstveno stanje. Uprkos tome, mnogi psihoterapeuti smatraju da bi uz psihoterapiju, porast nivoa serotonina imao pozitivan uticaj na lečenje.

Različiti putevi delovanja serotonina

Izvor slike: https://www.simplypsychology.org/serotonin-vs-dopamine.html

  

Kako prirodno povećati nivo serotonina?

Izlaganje jakom svetlu — jarka sunčeva svetlost može pomoći „podizanju” raspoloženja, zbog čega se svetlosna terapija obično preporučuje za lečenje sezonske depresije. Vežbanje — redovna fizička aktivnost ima brojne prednosti za  opšte zdravlje, ali takođe može izazvati oslobađanje serotonina. Meditacija može pomoći u oslobađanju od stresa i promovisanju pozitivnog pogleda na život. 

Serotonin se ne nalazi u hrani, ali njegov prekursor, triptofan, da. Naučnici su pokazali da je triptofan prisutan u hrani povezan sa nivoima serotonina u mozgu, pri čemu manje količine triptofana u ishrani izazivaju pad nivoa serotonina u mozgu. Prisutan je u većini namirnica bogatih proteinima, poput jaja, oraha, ćuretine, te se savetuje povećan unos ovih namirnica. 

Prirodni načini za produkciju serotonina 

Izvor slike: https://www.verywellhealth.com/thmb/abT6cDyhrXhP1i9XcvNT7WV0l9s=/1500×0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc()/how-to-increase-serotonin-food-pills-natural-tips-5209264-Final-d0c65cfd0d244df68967e53d336fba8d.jpg 

 

Serotonin sindrom

Serotonin sindrom, koji se naziva i toksičnost serotonina, je retko, ali potencijalno opasno stanje koje se može desiti kada je nivo serotonina previsok. Sindrom se najverovatnije javlja kada se započne uzimanje antidepresiva, poveća doza antidepresiva ili kada se istovremeno uzimaju dva leka koji podižu nivo serotonina u telu, što dovodi do akumulacije previše serotonina u mozgu. Simptomi ovog sindroma uključuju podrhtavanje, znojenje, mučninu i povraćanje, međutim još uvek ne postoji jasan test kojim bi se ovo stanje dijagnostikovalo.

 

Serotonin i dopamin 

Serotonin je povezan sa osećajem sreće, usredsređenosti i smirenosti, dok je dopamin povezan sa osećajem nagrade, motivacije i produktivnosti. Dopamin i serotonin se smatraju „hormonima sreće”, jer igraju ulogu u povećanju pozitivnog raspoloženja i emocija. Iako imaju slične efekte na mozak i telo, deluju na različite načine. Nedostatak bilo kog, ili oba, povezan je sa mentalnim zdravstvenim stanjima, posebno onima koji se odnose na poremećaje raspoloženja i zavisnost. Iako serotonin i dopamin funkcionišu drugačije, oni i međusobno interaguju kako bi održali hemijsku ravnotežu u telu. 

Serotonin i dopamin imaju suprotne efekte na apetit. Dok ga serotonin potiskuje, nizak nivo dopamina može stimulisati glad. Mnogi naučnici veruju da bi interakcije između serotonina i dopamina mogle da obezbede okvir za razumevanje mehanizama koji stoje iza nekih impulsivnih, agresivnih obrazaca ponašanja kod ljudi. Iako sam dopamin ne može direktno izazvati depresiju, sugeriše se da nizak nivo dopamina izaziva specifične simptome povezane sa depresijom, poput nedostatka motivacije, poteškoća u koncentraciji i gubitka interesovanja za različite aktivnosti.

Različiti putevi delovanja dopamina

Izvor slike: https://www.simplypsychology.org/serotonin-vs-dopamine.html

 

 

Izvori: