Povratak džinovskih puževa na obalu Floride

Invazivni džinovski afrički kopneni puž (Achatina Lissachatina fulica) , smatra se jednim od najvećih štetočina na svetu. Od njihovog otkrića u junu, zvaničnici su prikupili više od 1,434 jedinki puževa u Pasco okrugu.

Achatina Lissachatina fulica (džinovski afrički kopneni puž)
Izvor fotografije:
https://www.pbs.org/newshour/nation/usda-seizes-1200-illegal-giant-snails

Puževi ove vrste u ishrani koriste više od 500 vrsta biljaka, a ponekad konzumiraju i malter ili gips, što prouzrokuje oštećenja na stambenim objektima. Invazivnost ove vrste puževa zasniva se i na činjenici da u toku jedne godine mogu da proizvedu čak 1200 jaja, a same jedinke mogu dostići veličinu ljudske pesnice. Ovi puževi su nosioci pacovskog plućnog parazita (Angiostrongylus cantonensis), koji izaziva meningitis kod ljudi što ih čini izuzetno opasnim. Vlasti apeluju na građane Floride da ukoliko vide puževe ove vrste, ih ne diraju i ni po koju cenu ne koriste u ishrani.

Životni ciklus Angiostrongylus cantonensis
Izvor fotografije: 
https://www.cdc.gov/parasites/angiostrongylus/biology_can.html

Džinovski afrički puževi prvi put su pronađeni na obali Floride 1960. godine i bilo je potrebno milion američkih dolara i približno sedam godina kako bi ovaj problem bio rešen. Druga invazija dogodila se 2010. godine kada je za njihovo uklanjanje sa ove teritorije bilo potrebno 23 miliona dolara i oko 10 godina. Nejasno je kako je do povratka puževa ponovo došlo, s obzirom na to da vlasti strogo kontrolišu uvoz egzotičnih životinja.

Jedan od oglasa Departmana za agrikulturu Floride.
Izvor fotografije:
https://fdacsdpi.wordpress.com/2015/12/10/giant-african-land-snails-one-of-the-worst-invasive-pests/ 

Ono što je primećeno jesu razlike u izgledu puževa. Novi puževi ove vrste imaju svetlija tela krem boje, sa tamno išaranim kućicama, dok su jedinke ove vrste pronađene ranije imale tela tamno sive do braon boje.


Na slici su upoređene jedinke iste vrste afričkih džinovskih puževa u najezdama 2015. godine (desno) i 2022. godine (levo).
Izvor fotografije:
https://www.narcity.com/tampa/a-giant-snail-forced-a-florida-county-to-quarantine-the-species-can-grow-up-to-8-inches 

Sa pojavom ovih puževa, Florida je zonu u gradu Njuport Riči proglasila za zonu karantina. Na ovoj teritoriji, u skladu sa zakonom, nelegalno je pomerati puževe iz i unutar karantinske zone. Ovo se odnosi i na biljke i biljne delove, zemljište, građevinske materijale i otpadni materijal, sa izuzetkom u slučaju postojanja saglasnosti od strane vlasti.

Naučnica Meri Jong Kong sa jednim od najvećih predstavnika afričkih džinovskih puževa, u laboratoriji u Majamiju.
Izvor fotografije:
https://www.npr.org/2022/07/02/1109535868/florida-officials-plan-to-eradicate-giant-african-land-snails-again 

Poduzete mere

Imanja na kojima su pronađene jedinke ove vrste puževa biće tretirane formaldehidom u periodu od 18 meseci, a područje će biti pod nadzorom 2 godine nakon zvaničnog istrebljenja džinovskih afričkih puževa.

Florida će takođe koristiti posebno obučene pse kako bi pratili miris ove invazivne vrste.

Labrador Siera koja je bila obučena da nanjuši afričke džinovske puževe tokom poslednje najezde 2015. godine. Majami, Florida.
Izvor fotografije:
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/giant-snails-take-over-floridas-gulf-coast-again-180980448/ 

Komisionar za agrikulturu Floride izjavio je sledeće:

‚‚S obzirom na to da je agrikultura upečatljiv deo ekonomije naše države, veoma je važno da se ovom problemu stane na kraj što pre. Već smo dva puta isrebili puževe ove invazivne vrste i istrebićemo ih opet, u to vas uveravam.’’ 

Izvori: