Sama sebi na prvom mestu

Po podacima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo Vojvodine, u Srbiji svakog dana četiri žene obole od raka grlića materice, a jedna premine. Nažalost trend rasta ove bolesti je sve veći iz godine u godinu. Kako to zaustaviti? Redovnim praćenjem i godišnjim pregledom možemo preduprediti teške posledice ove bolesti, koja predstavlja jedan od glavnih uzročnika smrti kod žena. 

Kada treba otići prvi put kod ginekologa?

Žene najčešće prvi put odlaze kod ginekologa nakon prvog seksualnog odonosa; po potrebi devojka može da dođe i ranije. Odlazak kod ginekologa ne mora da podrazumeva i vaginalni ili ultrazvučni pregled. Moguće je otići kod ginekologa i da bi se posavetovali u vezi menstruacije, vidova kontracepcije i još mnogo toga. 

Šta podrazumeva godišnji pregled kod ginekologa? 

Prilkom dolaska obavlja se razgovor sa ginekologom. Ginekologu je neophodno reći  kada je bila poslednja menstruacija i koliko je trajala, da li je menstruacija redovna, da li je devojka seksualno aktivna, kao i da li je u skorije vreme osetila neke tegobe poput svraba, peckanja, veće količine sekreta i sl. Potom se obavlja vaginalni pregled unutrašnjosti vagine i grlića materice, kolposkopski pregled, uzimanje PAPA brisa, brisa vagine na stepen čistoće, bakterijsku vaginozu i razne druge bakteriološke briseve. Pored pomenutih, obavljaju se i ultrazvučni pregled materice, jajnika i jajovoda, kao i palpatorni i ultrazvučni pregled dojki. 

Kako izgleda ginekološki pregled

Žene su razvile veliku odbojnost prema pregledu kod ginekologa i svrstale ga u jedno bolno i neprijatno iskustvo. To u potpunosti predstavlja jednu zabludu; naravno, postoji doza neprijatnosti, ali na nama je da se opustimo i da shvatimo da nema razloga za strah ili stid. Bilo bi dobro da se obuče neka udobnija odeća, veliki broj devojaka se odlučuje za suknje jer nakon što skinu donji veš prijatnije se osećaju u suknji. Prvo se pregledaju spoljne genitalije, a potom se pregled nastavlja uz pomoć spekuluma i pritom se pregledaju vagina i grlić materice. Tom prilikom može se uzeti i bris za mikrobiološku analizu, ako je potrebno. Takođe se radi i bimanuelni pregled, kojim se vrši palpacija jajnika i materice. Kod devojaka koje nisu imale seksualni odnos ginekološki pregled se obavlja samo na spoljnjem delu vagine i posmatra se himenalni otvor. Takođe, može se uraditi ultrazvuk preko stomaka, a za izvođenje te procedure potrebno je da devojka dođe na ultrazvučni pregled sa punom bešikom. Izuzev pregleda devojka uvek može da obavi razgovor sa ginekologom i dobije korisne informacije.

PAPA test

PAPA test se izvodi sredinom ciklusa što zapravo predstavlja period između 11. i 20. dana od prvog dana poslednje menstruacije. Neophodno je da sve seksualno aktivne žene jednom godišnje odrade ovaj pregled. Pre pregleda bi trebalo izbegavati vaginalete, spermicidne pene, kreme i sl.  Ne bi trebalo imati seksualne odnose najmanje 24 sata pre pregleda. Procedura je kratka i krajnje bezbolna. U vaginu se ulazi sa spekulumom i pomoću štapića i četkice se uzima bris sa prednje i zadnje strane grlića materice, kao i iz kanala grlića materice. Potom se dati uzorak razmazuje po predmetnom staklu, boji specijalnim bojama i gleda pod mikroskopom. 

Postoji 5 grupa rezultata PAPA nalaza:

PAPA I – uredan nalaz

PAPA II netipične zapaljenjske promene

PAPA III – displazija (blaga, srednje teška ili teška)

PAPA IV karcinoma in situ

PAPA V sumnja na invazivni karcinom 

Kolposkopski pregled

Kolposkop ima kameru koja emitovanjem slike na ekran omogućava edukaciju i snimanje, odnosno fotografsko praćenje promena. Prvo se kolposkopski eksplorališu spoljašnji genitalni organi. Nakon toga se pomoću spekuluma ulazi u vaginu. Grlić materice se premazuje 3% sirćetnom kiselinom da bi se otklonio višak sluzi; tom prilikom dolazi do bubrenja epitela grlića materice i promene postaju vidljive. 

Nakon završenog pregleda sirćetnom kiselinom, grlić se premazuje Lugolovim rastvorom (Schillerova proba). Zdrave ćelije pločasto slojevitog epitela sadrže glikogen koji je jod-pozitivan i poprimaju tamno braon boju, dok ćelije cilindričnog, displazičnog epitela, kao i maligne ćelije, ne sadrže glikogen i jod-negativne su. Pregled traje 15 minuta i bezbolan je. Potrebno ga je raditi jednom godišnje, jer predstavlja veoma važnu optičku metodu u ranoj dijagnostici malignog tumora genitalnih organa žena. 

Kolposkop

Izvor fotografije: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kolposkop.jpg

Ultrazvuk male karlice

Ultrazvukom lekar gleda položaj, veličinu i građu materice, jajnika i jajovoda. Ginekološki ultrazvuk se vrši na dva načina: 

transabdominalno (preko stomaka) i transvaginalno (vaginalnim putem). 

Transvaginalnom metodom se postiže mnogo bolja slika, jer je sonda dosta bliža organima. Takođe, postoji i razlika u pripremi za transvaginalni i transabdominalni ultrazvuk. Sat vremena pre dolaska na transabdominalni ultrazvuk potrebno je popiti litar do litar i po vode ili čaja bez šećera. Na transvaginalni ultrazvuk dolazi se sa praznom bešikom. 

Aparatura za ultrazvučni pregled male karlice

Izvor fotografije: https://www.pikist.com/free-photo-iptwi

Pregled dojki 

Dojke se pregledaju palpatorno i ultrazvučnim pregledom. Najčešće prilikom pregleda, ginekolog će objasniti ženi kako da sama obavlja pregled dojki. 

Sada kada smo razbili mit o tome da je ginekološki pregled neprijatna i bolna procedura, i kad si videla koja je njegova moć u prevenciji kako raka grlića materice, jajnika i dojki, tako i raznih infekcija, nadamo se da ćes se uputiti najbližoj ginekološkoj ordinaciji i zakazati pregled, jer kao što svi dobro znamo zdravlje je na prvom mestu! 

Izvori: