Saveti za brucoše – prvi ispiti

Kako se bližimo januarskom i februarskom ispitnom roku, verujem da smo svi mi, studenti, pod velikim stresom. Ipak, postoje neki od nas koji koncept ispita i ispitnog roka prvi put doživljavaju, čime je pritisak na mnogo višem nivou. U želji da pomognemo našim brucošima, organizovali smo anketu gde smo priupitali starije studente da podele svoje savete i iskustva kada je u pitanju spremanje ispita. Nadamo se da će vam biti od pomoći!

Da li znate kako se uči?

Izvor: https://blog.frontiersin.org/2017/10/04/learning-strategies-university-college-students-frontiers-in-psychology/

Ovo je pitanje na koje smo svi mislili da imamo odgovor pre nego što smo došli na fakultet. Ali, možda ste se našli u situaciji da način na koji ste učili u srednjoj školi ne funkcioniše toliko dobro na fakultetu. Možda nemate dovoljno vremena da ispisujete teze ili da, samo slušajući predavanje, upamtite sve informacije potrebne za polaganje ispita. Ne brinite! Niste manje inteligentni i niste se ulenjili. Samo je potrebno korigovati dosadašnje metode učenja.

Odgovor na pitanje ,,kako se uči?” je u potpunosti individualan. Da biste pronašli najefikasniji način učenja, potrebno je da isprobate različite metode i da shvatite šta vama najviše odgovara. Da li bolje pamtite slušajući ili čitajući? Da li vam je potrebno da ispisujete teze, podvlačite tekst različitim bojama, pravite šeme, mape itd.? Na sva ova pitanja morate sami naći odgovor. Ipak, budite obazrivi; ako nešto funkcioniše za vašeg kolegu, ne znači da će funkcionisati i za vas.

Pomoć prijatelja

Izvor:https://campustechnology.com/-/media/EDU/CampusTechnology/2021-images/20210121collegestudents.jpg

Naravno, kolegijalnost je nešto što se veoma ceni među studentima. Raspitajte se kod starijih studenata o testovima, načinu ispitivanja profesora i o generalnoj atmosferi na ispitu. Oni će vam istaći šta je ono najbitnije što je potrebno za uspešno polaganje ispita. 

Međutim, ne uzimajte njihova iskustva zdravo za gotovo. Veoma često ćete se susretati sa kontradiktornim iskustvima, bilo među različitim studentima, bilo upoređujući vaše iskustvo sa njihovim. Nema potrebe da dodajete sebi dodatni stres jer je taj ispit ,,nemoguće položiti” ili je ,,profesor veoma strog na ispitu”. Ništa nije nemoguće i svaki ispit ćete položiti, kad-tad.

Internet vam je, takođe, jedan od najboljih prijatelja tokom studiranja. Kao nepresušan izvor informacija, može vam umnogome pomoći da savladate gradivo. Ipak, budite obazrivi prema tome šta se sve plasira na internetu i uverite se da su informacije koje koristite verodostojne.

YouTube, kao platforma na kojoj mnogi od nas provode dosta vremena, može vam biti od pomoći tokom učenja. Srećom, postoje mnogobrojni videi na temu biologije i hemije koji do detalja opisuju različite procese. Sal, sa kanala ,,Khan Academy”, je mnogima od nas skratio vreme učenja svih hemija, te vam toplo preporučujemo da odgledate njegove videe. 

Izvor:https://digitalnaucionica.edu.rs/wp-content/uploads/2018/11/world_web.jpg

Organizacija je ključ

Svaki uspešan student nakon završenog fakulteta, pored ogromnog teorijskog znanja, poseduje i odličan smisao za organizaciju sopstvenog vremena. Ovo je veština koja se stiče vremenom, tako da se ne osećajte obeshrabreno ako vam takozvani ,,time management” isprva ne ide od ruke. 

Postavite sebi prioritete; koji su to ispiti koje želite prvo da polažete, na koje ispite ćete najviše vremena potrošiti, koji su najteži itd. Savet koji vam udeljuju stariji studenti je da prvo polažete ono što vam najteže ide, kao i da obratite pažnju na uslovne predmete. Ciljajte da date uslovne ispite što pre moguće, da ne biste dolazili u opasnost da sledeće godine ne možete da slušate određene kurseve.

Izvor:https://utkarsh.com/blog/wp-content/uploads/2020/09/info-graphics-01.jpg

Zdravlje i učenje

Slušajte svoje telo; ako osećate da ne možete više da usvajate informacije, napravite pauzu u vidu šetnje, gledanja filma ili omiljene serije. Ova pauza bi trebalo da vam stimuliše mozak, da biste mogli da nastavite sa učenjem kasnije. Vodite računa o tome da dovoljno spavate i da imate redovne obroke. Kao što ćete naučiti na mnogim predmetima, briga o osnovnim fiziološkim potrebama je važna za koncentraciju i uspešno savladanje gradiva.

Takođe, utvrdite koje vam doba dana najviše odgovara za učenje. Neki od nas su najefikasniji rano ujutru, dok su drugi ,,noćne sove”. Opet, ovo je apsolutno individualno i nemojte se osećati loše što niste učili celu noć ako vam telo to nije dozvolilo.

Izvor:https://static.studyusa.com/article/aws_jQ-AJValVdU4HObSJMh36FPvkpzg7shh_sm_2x.jpg

Izlazak na ispit

Kada ste odlučili da izađete na neki ispit, ostanite pri toj odluci, bez obzira koliko ste spremni ili ne. Nikada nećete biti stoprocentno sigurni u svoje znanje, tako da je mnogo bolje okušati svoju sreću. Neretko se dešava da naučite samo određeni deo gradiva i da izvučete baš ona pitanja koje ste naučili. Ovo ne znači da svaki ispit treba spremati na ovaj način, ali studentima je svaka prečica do položenog ispita dobrodošla.

Sa druge strane, ako padnete ispit, što će se neminovno desiti tokom vašeg studiranja, nemojte se previše uzrujavati. Padanje ispita vam daje priliku da shvatite gde ste grešili prilikom učenja, kao i da razumete na čemu predmetni profesor insistira. Imaćete sasvim dovoljno vremena i rokova za uspešno polaganje tog ispita, tako da nemojte biti prestrogi prema sebi. Svima nam se dešava!

Želimo vam svima srećno i uspešno polaganje ispita!

Izvori:

  • Anketa ,,Saveti za brucoše” kojoj su mogli da pristupe studenti Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu