Fendi u bojama bioinženjeringa

Luksuzna modna kuća, Fendi, deo LVMH-a (Louis Vuitton Moët Hennessy), traži alternativu za krzno. Ako krzno čak i u najmanjoj meri izgleda lažno, projekat će se smatrati neuspešnim. Naučnici sa Imperial i Central Saint Martins koledža u Londonu prihvatili su ovaj izazov.

Profesor Tom Elis, sa katedre za bioinženjering na Imperial koledžu, smatra da ima deo rešenja koji bi bio korišćenje gena iz krzna lisice i vidre kako bi se vlakna uzgajala u laboratoriji. 

Ovaj pristup ispitivaće se u dvogodišnjem projektu u saradnji luksuzne kompanije LVMH, od kojih je modna kuća Fendi specijalizovana za krzno, sa Central Saint Martins departmanom, koji je deo Univerziteta umetnosti u Londonu. ‚‚U poslednjih 10 godina, naše razumevanje bioloških materijala i kako su oni sastavljeni se drastično promenilo’’, rekao je prof. Elis. ‚‚Sada je pravo vreme da se predstavi ideja o vlaknima koja su veštački proizvedena korišćenjem mikroba.’’

Prof. Elis i njegov tim imaju dosta iskustva u proizvodnji različitih proteina u laboratoriji. Ovakav vid rada zasniva se na ubacivanju selektovanog gena za odabrani protein u modifikovanu formu kvasca. Modifikovani kvasac raste i proizvodi proteine koji mogu biti ekstrahovani, prečišćeni i korišćeni u skladu sa svojim osobinama, na primer kao lek ili kao komponenta nekog materijala. 

Profesor Tom Elis (u sredini) sa svojim timom

Izvor slike: https://www.imperial.ac.uk/news/238531/fashion-industry-collaboration-create-lab-grown/

Kombinacija keratina

U slučaju finih vlakana, protein od interesa je keratin. Prvi izazov jeste činjenica da postoji između 100 i 200 tipova keratina tipičnih za genom sisara. Keratin je veoma rasprostranjen među životinjama. Ugrađuje se u kosu i nokte, ali takođe ulazi u sastav svih ćelija kao gradivna komponenta. Keratin je materijal koji drži komponente na okupu.

Nakon modifikovanja kvasca ubacivanjem gena za sintezu keratina, neophodno je odabrati dve vrste keratina kako bi se postigao željeni efekat.

„Raznovrsnost u našim dlakama, koži i noktima postignuta je zahvaljujući različitim parovima keratina. Zato ćemo testirati osobine različitih kombinacija keratina, iz sekvenci genoma krznenih životinja koje su nam na raspolaganju, da bismo videli koja nam je kombinacija potrebna.”

Uzgajanje vlakana u in vitro uslovima

Izvor slike: https://www.imperial.ac.uk/news/238531/fashion-industry-collaboration-create-lab-grown/ 

Ovi parovi keratina spajaju se u bioreaktoru (reakcijska posuda u kojoj su obezbeđeni optimalni uslovi za odvijanje određene hemijske reakcije) kako bi se dobila tipična dlaka sisara. 

„Naš cilj u okviru pilot projekta je da se napravi dovoljno pravog keratina da bi se dobilo vlakno koje ima sposobnost samoorganizovanja i koje je odgovarajuće dužine za materijal koji je sličan krznu”, izjavio je prof. Elis.

Keratin je polipeptid zastupljen u formi Ⲁ-heliksa koji se in vitro samostalno umotava sa drugim keratinom formirajući dimer u obliku spirale. Međusobnim umotavanjem dva dimera dolazi do obrazovanja tetramera čije se dalje povezivanje u protofilamentu bazira na reakcijama njihovih fleksibilnih terminalnih domena. 

Organizovanje keratina u protofilament

Izvor slike: https://www.researchgate.net/figure/Schematic-representation-of-keratin-polymerized-to-the-coiled-coil-structure-A-All-the_fig4_263896900

Profesorka Karol Kolet sa Univerziteta umetnosti u Londonu, zadužena je za pronalaženje načina na koji će ova vlakna biti pretvorena u krzno i kako će ovaj novi materijal biti prihvaćen. „Proučavanje prirode i kombinacija dizajna sa biotehnologijom ključ je u otkrivanju budućih inovacija”, rekla je prof. Kolet.

 

Obnovljivi luksuz

Zajedno sa LVMH-om i Fendijem, prof. Kolet pokušaće da pronađe dizajn za ovu vrstu krzna, koji bi izazvao pozitivne reakcije publike. Očekivanja su da će ovako dizajnirano krzno biti luksuznije od lažnog krzna, napravljenog od plastike i da će biti pogodnije za životnu sredinu. Ovo će biti proučeno u narednim koracima studije.

Krzno pod mikroskopom

Izvor slike: https://www.imperial.ac.uk/news/238531/fashion-industry-collaboration-create-lab-grown/

LVMH i Univerzitet umetnosti u Londonu rade na projektu “obnovljiv luksuz” još od 2017. godine kroz saradnju pod imenom Maison. 

„Pronalaženje novih materijala sa mogućnošću obnove i nove tehnologije omogućiće članovima Maison projekta da ostvare svoje ambicije u pogledu klimatskih promena i biodiverziteta”, objasnila je Helen Valad, direktorka za razvoj životne sredine u LVMH-u.

Profesor Elis napominje da je ideja o saradnji proizašla sa Cental St Martins koledža nakon čega je uspostavljena saradnja između Imperial koledža i modne industrije. 

Ukoliko ovaj projekat uspe, neće se zaustaviti na krznu lisice i vidre, već će biti moguće proizvoditi materijale kao što su kašmir, moher, pa čak i kaput napravljen od dlake izumrlih mamuta. Sve što je potrebno jeste sekvenciran genom u bazi podataka.

U nezavisnoj studiji sprovedenoj od strane MekKinsi i Kompani otkriveno je da je čak 57 procenata ispitanika bilo voljno da promeni svoj način života u svrhu očuvanja životne sredine. Ove promene, u najvećem broju slučajeva, uključivale su odricanje od luksuzne odeće, a ponajviše kožnih i krznenih proizvoda.

Saradnja modne industrije LVMH sa Imperial koledžom ukazuje na to da kompleksna nauka, kao što je bioinženjering, može biti korišćena u svakodnevnom životu kao luksuzna modna inovacija, ali i kao vid borbe za opstanak biodiverziteta i životne sredine.

Izvor slike: https://holrmagazine.com/is-fur-really-banished-from-luxury-markets/ 

 

Izvori:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *