16. Festival nauke

Posle tri godine pauze, Festival nauke se vratio u Beograd. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Novo doba” u cilju promocije savremenih naučnih dostignuća. Idejni tvorac Festivala nauke je Umetničko–produkcijska grupa „Noć muzeja”, a organizator je Centar za promociju nauke i umetnosti, „Fenomen”. Ovaj događaj je održan na Beogradskom sajmu, u Hali 4, od 17. do 19. maja. Usled tragičnih događaja koji su potresli Srbiju, organizatori su uputili apel kompanijama i istaknutim pojedincima da se uključe u organizaciju i omoguće besplatan ulaz đacima sa teritorije cele Srbije. Takođe, u toku festivala je pružena i besplatna psihološka pomoć đacima, roditeljima i nastavnom kadru.

Festival nauke ’23 na beogradskom sajmu

Izvor: https://festivalnauke.rs/za-medije/

Festival nauke je najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope. Cilj festivala je promocija i približavanje nauke svim uzrasnim kategorijama. O samoj važnosti nauke govori i broj posetilaca koji je ove godine iznosio više od 18 000. Program festivala je obuhvatio tri zone. Mala zona je namenjena deci od 5 do 11 godina. U okviru nje mališani su imali priliku da kroz interaktivne radionice bliže upoznaju svet nauke. U zoni „Ekspertinejdžeri” mladi naučnici su predstavili svoja znanja koja su stekli tokom obrazovanja i vannastavnih aktivnosti. „Nauka bez prestanka” je poslednja zona. Obuhvatila je interaktivne postavke koje su realizovane kroz zanimljive eksperimente.

Deo postavke na ovogodišnjem Festivalu nauke

Izvor: https://novaekonomija.rs/wp-content/uploads/2023/05/Festival-nauke-2023-foto-Marko-DJokovic-5-1.jpg 

Festival okuplja oko 1300 naučnih demonstratora iz 52 naučne i obrazovne institucije. Neki od učesnika ovogodišnjeg festivala su: Biološko istraživačko društvo „Josif Pančić”, Institut za medicinska istraživanja, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković” i Biološki fakultet. U okviru postavke Biološkog fakulteta, posetioci su imali priliku da kroz interaktivne eksperimente nauče više iz oblasti neurobiologije, mikrobiologije i fiziologije. Posetiocima su predstavljeni neverovatni prirodni fenomeni poput bakterija koje mogu da zamrznu vodu. Takođe, pruženo je bolje upoznavanje sa radom srca, pluća i mozga. Najmlađim posetiocima je interesantno bilo da izmere svoj kapacitet pluća, kao i da upoznaju neobične i golim okom nevidljive organizme. 

Volonteri CNIRS BF na ovogodišnjem Festivalu nauke

Izvor: I. Maričić

Istraživanje mikro sveta je takođe bio deo postavke Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, kao i makro sveta vrste vodozemaca i gmizavaca koje žive u Srbiji. Osim toga, ova postavka je posetiocima predstavila i važnost zaštite ekosistema kao i šta svako od nas može da učini kako bi očuvao biodiverzitet. Primenu znanja iz oblasti ekologije u cilju poboljšanja kvaliteta života je predstavilo Biološko istraživačko društvo „Josif Pančić”. Naime, ova postavka je posetiocima omogućila da istraže prirodne ekosisteme i da ispitaju koje to prirodne zakonitosti mogu primeniti u gradovima. Još jedan od učesnika je i Centar za naučno-istraživački rad studenata Biološkog fakulteta (CNIRS BF). U skladu sa ovogodišnjim sloganom Festivala nauke „Novo doba”, CNIRS je posetiocima omogućio da nauče više o DNK i RNK molekulu, procesu prenosa i realizacije genetičke informacije, kao i metodi Sangerovog sekvenciranja. Posetioci su imali priliku da prevedu informaciju zapisanu u DNK molekulu na jezik RNK i da ilustrativno dešifruju tu informaciju pronalaženjem odgovarajućih aminokiselina. Najmlađim posetiocima je omogućeno da samostalno izoluju DNK iz banane.

Dodatno, atmosferu sa Festivala nauke možete pogledati ovde.