Volontiranje u Botaničkoj bašti „Jevremovac”

U strogom centru Beograda, ušuškana između najprometnijih gradskih saobraćajnica, nalazi se prava oaza mira i zelenila. Botanička bašta „Jevremovac” je sastavni deo Instituta za botaniku Biološkog fakulteta. U Institutu za botaniku i Botaničkoj bašti se ostvaruje nastavna i naučna delatnost. Kao prostorna celina prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti, Botanička bašta je 1995. godine proglašena za Spomenik prirode, a 2007. godine proglašena i Spomenikom kulture. Time je ukupan prostor Botaničke bašte stavljen pod poseban režim zaštite. 

U Botaničkoj bašti izvodi se i nekoliko posebnih programa zaštite ugroženih biljaka. Neke od tih biljaka se u Botaničkoj bašti uspešno gaje, a formirane su banke njihovih semena, što omogućava njihovo vraćanje na prirodna staništa s kojih su nestale ili na kojima se njihova brojnost smanjila. 

Bašta sadrži biljni fond od preko 1.000 vrsta grupisanih u geografske i ekološke celine. Preko 750 zeljastih biljaka i 250 vrsta drveća i žbunova čine ovaj prostor plućima samog centra grada. Biljni fond je podeljen u celine tako da posetioci Botaničke bašte imaju jedinstvenu mogućnost da se na malom prostoru upoznaju sa čudesnim svetom biljaka, otkrivajući tajne njihove klasifikacije, rasprostranjenja, kao i načina prilagođavanja na život u različitim uslovima spoljašnje sredine. 

Izgled japanskog vrta

Izvor slike: https://cdns.russiatoday.com/srbmedia/images/2023.08/article/64ecc77861ff039cfd05e82d.jpg

Staklenu baštu Botaničke bašte Jevremovac, podignutu 1892. godine, kupio je kralj Milan Obrenović u Nemačkoj. Danas, nepromenjenog spoljašnjeg izgleda, ona je pravi arhitektonski dragulj i preživeli svedok istorije grada. Sastoji se iz 2 krila spojena centralnom kupolom, u kojima živi preko 1.000 vrsta egzotičnih biljaka. U prvom krilu smeštene su biljke koje naseljavaju predele naše planete koji obiluju vodom. Centralnu kupolu staklene bašte oplemenjuju tropske i suptropske biljne vrste. Drugo krilo staklene bašte naseljavaju biljne vrste poreklom iz predela u kojima vlada deficit vode.

Staklenik Botaničke bašte

Izvor slike: https://bookaweb.s3.eu-central-1.amazonaws.com/media/25601/botanicka-basta-3.jpg

Mogućnosti volontiranja za studente

U Bašti je pomoć uvek dobrodošla! Bilo da je u pitanju dežuranje tokom manifestacija (jer je Botanička bašta popularno mesto za održavanje koncerata) ili pomoć zaposlenima bašte u održavanju, postoji mnogo načina na koje možete pomoći ovom mestu. 

Kako biste postali volonter Botaničke bašte, prvo se javite Tatjani Gogić koja će vas potom ubaciti u WhatsApp grupu. Kad dođete u baštu, javite se na biletarnici da ste došli da volontirate. Obično će vas poslati u staklenik gde će vas dočekati stručni saradnici Mira Fiškalović i Bojana Jadranin. Onda će vas one u zavisnosti od godišnjeg doba uputiti na mesto gde je pomoć najpotrebnija. To je uglavnom pomoć pri skupljanju suvog lišća ili čupkanje invazivnih detelina unutar staklenika tokom zime. Tokom jeseni im je najpotrebnija pomoć u grabuljanju suvog lišća, koje prekriva velike površine otvorenog prostora. Tokom toplijih meseci često je potrebna pomoć u plevljenju lala i sistemske parcele od raznih korova. 

Botanička bašta često traži volontere koji bi dežurali u bašti tokom raznih manifestacija, i tako se postarali da se posetioci pridržavaju pravila i da ne nanose štetu biljkama. Neke od najpopularnijih dešavanja su „Jazz in the Garden” ili „Wine Garden”. Na ovakvom tipu događaja često su potrebni volonteri koji će pomoći u prodaji biljaka ili deljenju čaša posetiocima bašte.

„Jazz in the Garden” 2023. godine

Izvor slike: https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/Io0ktkpTURBXy9lZDE3MmRiOWJjNWRmZThjYzIwZGYxNDU3OTg0Yjg1OC5qcGeRkwLNBRQA

Naravno, vaš rad neće biti uzaludan! Tokom svakog volonterskog dana možete da odete do kantine „Calendula” i dobijete čaj ili kafu od Iris. Pored toga, za svakih 30 sati (koji se vrlo brzo skupe) dobija se 1 vannastavni ESPB poen, koji će vam pomoći u daljem studiranju.

Izvori: