Upoznajte se sa ,,Evolucijom’’!

Izložbom pod nazivom ,,Evolucija’’, Prirodnjački muzej završava obeležavanje jubilarnih 125 godina od svog osnivanja i započinje, ili produbljuje, put posetilaca kroz saznanje o evoluciji. Na ovoj izložbi publika se može upoznati sa osnovnim pojmovima vezanim za evoluciju, i to na najbolji mogući način kroz primere, pregršt slika i brojne zanimljive eksponate, kao i kroz par interaktivnih delova izložbe, posebno interesantnih mlađima. Pa tako, kroz priču o konvergenciji, posetioce ne sprovodi samo tekst, već i skeleti ekstremiteta različitih kičmenjaka; o uticaju sredine na evoluciju svedoči nekoliko ljudskih lobanja iz različitih krajeva sveta; posetioci imaju priliku da vide izgled lobanje ljudskog fetusa kroz različite stadijume embrionalnog razvića… Teme koje su inače teže razumljive, poput evolucije kosmosa ili dugačkih perioda geološke istorije Zemlje, predstavljene su na edukativan način sa jasnim objašnjenjima koja su namenjena i onima koji se ne bave biologijom ili arheologijom.

Izvor slike: https://nhmbeo.rs/izlozba-u-galeriji/ 

Najveći deo izložbe posvećen je evoluciji čoveka, od najstarijih predaka do savremenog čoveka, sa eksponatima lobanja i skeleta fosilnih nalaza primata, australopitekusa Lusi, pekinškog i neandertalskog čoveka, bonoboa, kao i ilustracijama i rekonstrukcijama koje do kraja upotpunjuju sliku o razvoju Homo sapiens-a. 

Izvor slike: https://nhmbeo.rs/izlozba-u-galeriji/

Pored toga, izloženi su i predmeti koji svedoče o nastanku života na Zemlji i evoluciji celokupnog živog sveta, kao što su najstariji pronađeni fosili nastali u praokeanima pre 3,5 milijarde godina, stromatoliti iz Australije i fosili prvih kopnenih biljaka pronađenih u istočnoj Srbiji. 

Na ovaj način Prirodnjački muzej publici otkriva deo svetske kulturne i naučne baštine koji se može videti samo u malobrojnim muzejima sveta i prvi put izlaže eksponate sakupljane tokom četiri godine, koji predstavljaju otkrića koja su oblikovala naš pogled na biologiju i svet uopšte.

Izvor slike: https://nhmbeo.rs/izlozba-u-galeriji/

Zašto je bitno poznavati evoluciju?

Evolucija je sveobuhvatan i konstantan proces koji je rezultovao raznovrsnošću živog sveta kakvu poznajemo danas, kao i nastankom samog čoveka. Proučavanjem evolucije dobijamo odgovore na pitanja kako smo nastali, zašto naš organizam funkcioniše na određen način, zašto neke vrste izumiru i kako se neke druge prilagođavaju na promenljive uslove sredine, kako funkcioniše prirodna selekcija ili nastanak novih vrsta i na još mnoga, mnoga druga. Evolucija je, dakle, u centru stvaranja, održavanja i promene živog sveta i kao takva je neizmerno zanimljiva i esencijalna kao grana biologije.

Izvor slike: https://earthhow.com/evolution-courses/

Gde? Kada? Kako?

Izložba se održava u galeriji Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5.

U periodu od 1. novembra 2022. do 30. aprila 2023. godine galerija će raditi po izmenjenom radnom vremenu, svakog dana od 10 do 18 h, a ponedeljkom izložbeni i prodajni deo galerije nisu otvoreni za posetioce. 

Ulaznice su besplatne za studente uz indeks ili studentsku karticu, a svakog četvrtka u periodu od 10 do 12 h se ne naplaćuju za sve posetioce. 

Ova veličanstvena izložba će najverovatnije biti otvorena do kraja godine, nakon čega nam Prirodnjački muzej sprema novo putovanje kroz svet nauke, tako da požurite i ugrabite priliku za nezaboravno iskustvo.

Izvor slike: https://www.danubeogradu.rs/2020/12/prirodnjacki-muzej-istorijat-i-znacaj/

Izvor: