Studentski kafići – vodič za brucoše i one koji se ponekad tako osjećaju

Svaka životna promjena je u početku teška, a polazak na fakultet je za mnoge jedna od težih sa kojima su se u dotadašnjem životu susreli. Novo okruženje (često i novi grad) predstavlja svojevrstan izazov koji je uzbudljiv isto onoliko koliko je i strašan, naročito u većem mjestu kao što je Beograd. Nešto što potencijalno može da pomogne jeste nalaženje sebe u poznatoj situaciji – a postoji li nešto univerzalnije od sjedanja u kafić i naručivanja omiljenog pića?

U nastavku vam predstavljamo listu kafića u kojima možete da popijete jutarnju (ili večernju) kaficu, spremate ispit kada vam dosadi gledanje u iste tri tačke iznad radnog stola, ili popijete pivo nakon polaganja istog. 

Brat Če

Jedan od najposjećenijih kafića od strane studenata sa Studentskog trga. Opravdava svoje ime dekoracijama u stilu kubanskog komunizma i cijenama koje se uz njih uklapaju. Ovdje možete popiti domaću kafu za 140 din, čaj za 120 din, pivo za 200 din, a da uz to budete sigurni da vas niko od zaposlenih neće osuđivati za izbor sati u kojima konzumirate bilo šta od navedenog. Kafić je u podrumu, tako da u njemu vlada zamračena atmosfera, prikladna za pauze između predavanja.

Adresa: Strahinjića Bana 44

Queens Pub

Ovdje ćete pretežno zateći studente raznih branši bivšeg PMF-a. Kada uđete, izvjesno je da ćete pozdraviti makar jednu osobu koju zateknete. Sa prijatnom atmosferom nalik nečemu iz sitcom-a i tihom muzikom, ovo mjesto je dobro kako za pauzu, tako i za učenje sa kolegama (naročito ako uhvatite tzv. „slavski sto” na samom kraju lokala), a u podrumu postoji i prostorija za bilijar. U „Queens”-u kafu možete popiti za 160 din, a ako vam se više pije čaj, konobari će vam rado po svojoj preporuci donijeti neki od blendova u rinfuzi za 220 din.

Adresa: Braće Jugovića 7

Klub Filozofskog fakulteta

Nije onoliko isključiv povodom klijentele koliko mu naziv nagovještava. U pitanju je studentska, manje glamurozna verzija lokala „Plato”, u čijem se podrumu nalazi. Ulaz u ovaj kafić je iz Ulice Vase Čarapića, pored knjižare sa lijeve strane „Platoa”. Ovdje osim jeftinih pića možete naći nešto i da pojedete (preporuka za Cezar salatu). Radno vrijeme ovog kafića i njegove kuhinje su za autorku teksta i dalje misterija, ali ćete ga uglavnom zateći otvorenog, sa velikim brojem studenata koji tu rade i druže se.

Adresa: Čika-Ljubina 18-20

Kafići u Cetinjskoj

U pitanju je desetak kafića koji okružuju veliki parking, a prolazom su povezani sa još jednim odjeljkom, u koji se ulazi malo niže niz ulicu. Funkcionišući kao jedan od centara omladinske aktivnosti u Beogradu, ovi kafići sarađuju sa organizatorima raznih događaja, te se u njima vikendom mogu naći dobre žurke, svirke i izložbe. Preko dana su u pitanju mirni lokali, pogodni za višečasovne razgovore, učenje i rad. Kafić „Zaokret” se izdvaja po tome – do 16 časova se pušta tiha muzika i unutra se mogu naći mnogi ljudi sami sa svojim laptopovima. Veliki broj utičnica, prigušena svjetla i dobra kafa čine ovo mjesto savršenim za svakoga kome se ne sjedi kod kuće za kompjuterom. Po procjeni autorke, najugodnija atmosfera je u kafićima „Ljubimac” i „Lift”, najbolja muzika u „Bluz i pivu”, a najzanimljiviji koncept u „Kafe 16”, koji je odvojen od ostalih. U njega se ulazi sa pomenutog drugog ulaza. „Kafe 16” pruža obuku mladima iz Svratišta nakon što napune 16 godina, omogućavajući im iskustvo i znanje potrebno za kasnije zaposlenje u ugostiteljstvu, a takođe ima ulogu galerije, te je moguće vidjeti i kupiti izložene radove raznih umjetnika. Cijene u ovim kafićima su nešto više nego u prethodna tri, ali i dalje ne idu izvan studentskih budžeta.

Adresa: Cetinjska 15

Kafeterija Magazin 1907

U pitanju je lanac kafića, ali je studentima najpoznatija upravo Kafeterija u Ulici kralja Petra. Sa svoja tri sprata, osvijetljenim ambijentom i velikim stolovima sa utičnicama, dizajnirana je kao mjesto za rad i učenje. Naravno, ne odmaže ni ogroman izbor odlične kafe. Cijene su ovdje veće nego u do sada pomenutim lokalima, ali ukoliko ste tip osobe koji više voli širi prostor, ovo je odlična opcija za vas.

Adresa: Kralja Petra 16