Simplast 2022 — kroz erupciju saznanja

Nedavno je održan sedmi po redu Kongres studenata biologije – Simplast, i to na dobro poznatom mestu, Zlatiboru, u okviru kompleksa Studentskog odmarališta „Ratko Mitrovićˮ. Ideja za kongres rodila se iz želje tadašnjih članova Saveza studenata Biološkog fakulteta da doprinesu razvoju nauke i njenoj popularizaciji, a ujedno i omoguće studentima svih modula i svih godina da se bolje upoznaju, međusobno interaguju, kao i da ostvare prisniju komunikaciju sa profesorima i asistentima, za šta nažalost nema prilike tokom klasične nastave.

Studentsko odmaralište „Ratko Mitrovićˮ

Izvor: https://trendytravel.rs/studentsko-odmaraliste-ratko-mitrovic

Sve što je lepo, kratko traje

Kao i svaki put, Simplast je i ove godine obradovao odličnim izborom predavača i radionica, kao i samom organizacijom. Studenti su bili oduševljeni raznovrsnošću predavanja, nagradama koje su dobili i dobrim druženjem. Imali su, međutim, jednu zamerku kratko je trajalo.

Teme su ove godine najviše bile posvećene ekologiji i životnoj sredini, što je dalo posebne čari onim sovicama koje se tom oblašću bave ili su zainteresovane za nju. Glavni i uspešno postignut cilj – „erupcija saznanja“ bio je praćen šetnjama, druženjima, provodom, tradicionalnim sađenjem drveta prijateljstva, kao i drugim lepim trenucima.

Studenti sa različitih nivoa studija uživali su u druženju, a brucoši su u svakom trenutku mogli da se oslone, kako na starije kolege u okviru programa Student mentor, tako i na članove organizacionog tima i ostale učesnike kongresa.

Atmosfera sa Svečanog otvaranja

Izvor: časopis ‚‚Simbioza”

Utisci predavača ‚‚Nismo očekivali toliki broj studenata.”

Rekordna posećenost kongresa studenata biologije, prijatno je iznenadila sve, uključujući i predavače. Neki od njih su i sami bili učesnici Simplasta tokom studija na Biološkom fakultetu, zbog čega su rekli da je poseban osećaj biti ‚‚sa druge strane sale”. 

Svi predavači imali su samo reči hvale za organizaciju, volontere i učesnike. Posebno ih je iznenadila uključenost studenata u diskusiji, kao i prijatna interakcija tokom, ali i van predavanja. Predavači preporučuju studentima da ovakvim dešavanjima prisustvuju ne samo radi druženja, već i upoznavanja sa novim temama, kakve nisu zastupljene na osnovnim kursevima a iz kojih mogu proizaći teme za dalje studije, master ili doktorske.

Pored ispunjavanja obaveza na studijama, predavači savetuju studentima da učestvuju u vannastavnim aktivnostima, da se povezuju sa kolegama, da upoznaju ljude iz različitih oblasti nauke, da volontiraju i da pokušaju što više stvari kako bi imali ideju čime bi se bavili u daljoj karijeri. 

Nije važno biti najbolji student sa najboljim ocenama, važno je pokušavati, grešiti i ne odustajati u pronalaženju sebe, jer uspeh dolazi sa različitih strana i ništa nije definitivno.

Atmosfera sa predavanja na Simplastu

Izvor: časopis ‚‚Simbioza”

‚‚Ukoliko su učesnici zadovoljni i tim je zadovoljan” 

U kojoj meri su uspeli da realizuju svoju ideju, svedoči i činjenica da je ove godine zabeležena najveća posećenost kongresa, pri čemu su i kapaciteti bili prošireni. Dok se utisci i dalje sabiraju, ukratko smo razgovarali sa koordinatorkom ovogodišnjeg kongresa, Minom Đurić.

S obzirom na to da si od ove godine novi koordinator kongresa, u kojoj meri su ispunjena tvoja očekivanja i kako si zadovoljna radom članova organizacionog tima?

Imala sam priliku da, do sada, budem član dosta organizacionih timova na raznim projektima, ali Simplast mi je dao novo, posebno iskustvo. Kada gledate na projekat iz ugla koordinatora vidite i najmanji propust, te je jako teško biti objektivan, ali to je posledica vaših izoštrenih čula za svaku planiranu aktivnost, kako bi rezultat bio što uspešniji. Moja očekivanja su prilično ispunjena, ali se uvek vodim time da ,,uvek može bolje”, te svake godine tim nastoji da poboljšta svoju produktivnost i ideje za naredni Simplast, a o tome detaljno razmatramo na sastanku evaluacije po dolasku u Beograd. Na kraju dana, ukoliko su učesnici zadovoljni i tim je zadovoljan.

Da li je prilikom realizacije Simplasta došlo do iznenadnih problema i prepreka i ukoliko jeste, na koji način ste ih rešavali?

Svaki projekat ima svoje rizike koji se razmatraju i zapisuju prilikom inicijalnog pisanja svakog od projekata. Koliko god ažurirali tu tabelu, verujte mi na reč kada vam kažem da ne može nikad biti dovoljno ažurirana. Problemi i prepreke se dešavaju i tu je najbitniji momenat staloženosti i pronalaženje najadekvatnijeg zamenskog rešenja u datoj okolnosti. To je odgovornost koju koordinator preuzima na sebe, ali ako mene pitate, to se na kraju pretvori u ,,slatke muke” jer uvek pronađemo rešenje za konkretnu situaciju. Ja bih pitala vas, koliko neplaniranih situacija ste videli?

Kako je Simplast poznat po pomeranju granica iz godine u godinu, da li već sada postoje nove ideje i sadržaj koje biste želeli da uvedete?

Naravno! Tajna uspešno realizovanog projekta je u što boljem i detaljnijem pisanju gantograma kao i poštovanju vremena namenjenog za realizaciju svake od aktivnosti timova unutar organizacionog tima. Svaki projekat nastaje od ideje, tako da pri inicijalnom formiranju timova za naredni kongres bitan je dobar brainstorm.

Savet svim čitaocima koji planiraju neke svoje projekte u budućnosti je upravo da se iskoristi pun potencijal brainstorma na samom početku planiranja realizacije projekta, jer ako to ne uradite, kako projekat odmiče nećete imati vremena za implementiranje novih ideja i moći ćete da ih realizujete tek u nekom od narednih projekata. Budući da se Simplast brainstorm završava negde u martu mesecu, svakako da imamo dovoljno vremena da do sledeće godine osmislimo inovativan sadržaj i potom vidimo reakciju učesnika na njega.

Ovogodišnji Simplast završio se mišljenjima mnogih da je možda bio i najbolji do sada, uz naznake da će iduće godine biti još bolji. Zahvaljujemo se organizacionom timu i svim učesnicima na divnoj atmosferi i dobrom druženju, a opšti utisak jeste da je nadmašio očekivanja i da je doživljaj bio kompletan. Preporuka za sve one koji bi želeli da se na studijama upoznaju sa dešavanjima ovog tipa, druže sa kolegama i saznaju nešto novo iz oblasti kojom se bave, a naravno i prikupe koji vannastavni bod.

Pozdravi sa Simplasta!