MOLA MOLA – efikasnost pre estetike

Nazivaju je raznim imenima, pokušavajući da opišu njen neobičan izgled. Na poljskom poznata kao „glava”, na francuskom kao riba mesec”, a njen latinski naziv glasi Mola mola, iliti mlinski kamen. Na engleskom sunfish, iliti riba sunce, dok je možda naijntresantnija tajvanska verzija – riba koja liči na prevrnuti automobil”. Koliko god ilustrativnih naziva smislili, jedno je sigurno – njen izgled ne prestaje da nas iznenađuje.

Riba Mola mola i ronilac

Izvor: https://static.scientificamerican.com/blogs/cache/file/71B74175-587D-4C42-924AF7CDA42E3725_source.jpg?w=590&h=800&DF13F6F9-305B-40F2-BB8A8FCF86378440 

Građa tela

Mola mola spada u najveće košljoribe, sa težinom koja može da dostigne impozantnih 2300kg. Njena dužina se kreće do 3.2 metra, a raspon između peraja ide i do 4.2 metra. Svoj jedinstven izgled duguje specifičnoj građi peraja –  kaudalno peraje je odsutno, a umesto njega se nalazi zaobljenje nastalo spajanjem dorzalnog i analnog peraja. Poseduje debelu kožu prekrivenu mukusom, a zbog nedostatka krljušti, može biti domaćin preko 50 vrsta parazita. Sklonost ka infekciji se moze iskoristiti u naučnim ispitivanijma – domaćin se može inficirati tek kad uđe u endemsko područije parazita, te se paraziti koriste kao biološki markeri rasprostranjenja.

Kičmeni stub im je  veoma kratak u odnosu da dužinu tela, a veliki broj kostiju je zamenjen hrskavičavim tkivom, što smanjuje njihovu težinu, i omogućava im da velikom brzinom porastu do opisanih razmera. Nemaju riblji mehur, te se na površini održavaju pomoću želatinoznog i hrskavičavog tkiva. 

Skelet ribe Mola mola

Izvor: https://preview.redd.it/6s461k3o6nz21.jpg?auto=webp&s=da82459db08da6e357997dbeb83d87392fee8f0e

Građa njihovih usta savršena je za lovljenje njihovog glavnog izvora hranjivih materija – meduza

Gornja i donja vilica su spojene, te izgledom podsećaju na kljun. Usta nikad ne mogu potpuno zatvoriti, što doprinosi njihovom blesavom izrazu lica. 

Građa tela ribe Mola mola

Izvor: https://biomedres.us/fulltexts/BJSTR.MS.ID.004831.php 

Karakteristično postavljena peraja joj omogućavaju jedan skriveni talenat. Ranije se smatralo da ove ribe pripadaju planktonu, zbog pretpostavke da nisu aktivni plivači, već da samo bivaju nošene morskim strujama. Danas je utvrđeno da propulzivnim pokretima peraja mogu da generišu veliku snagu, koja im čak može omogućiti da iskaču iz vode!

Priča o poreklu

Telesni sklop ove ribe na prvi pogled deluje neobično i čak nelogično, ali objašnjenje možemo naći u njenom poreklu. Mola mola, zajedno sa svojim bliskim rođacima, spada u familiju Molidae, red Tetraodontiformes. Većina vrsta koje pripadaju ovom redu žive u blizini obale, u plitkoj vodi. Međutim, Molidae su izuzetak, jer su se tokom Mezozoika odvojile od ostalih pripadnika ovog reda, i nastanile otvoreno more. U novim uslovima sredine, morale su da adaptiraju predačke osobine iz reda Tetraodontiformes – specifičnu građu kože i vilice, i naročit oblika tela. Prilagodile su se sa velikim uspehom – danas su rasprostranjene širom sveta, a najviše ih ima u tropskim regionima.

Filogenija Molidae

Izvor: https://www.researchgate.net/profile/Tierney-Thys/publication/224920999/figure/fig1/AS:670022582140928@1536757240005/The-phylogeny-of-Molidae-with-illustrations-of-each-member-species-Each-photograph-is-a.png 

Ljubitelj sunčanja

Ime po kom su poznate na engleskom jeziku, iliti sunfish, dobile su zahvaljujući svom karakterističnom ponašanju – izležavanju na suncu. Naime, Mola mola će sunčani dan iskoristiti da ispliva na površinu, i da, položivši svoje pljosnato telo, pluta na vodi. Pretpostavlja se da na taj način izlažu svoju kožu pticama i drugim ribama, koje ih potom čiste od parazita. Druga mogućnost je da se na taj način greju. U prilog drugoj teoriji ide eksperiment koji su uradili naučnici sa tokijskog univerziteta – povezali su termometre za kožu nekolino jedinki, i merili promenu temeperature tela prilikom prelaska iz plitkih u dublje delove okeana. Utvrdili su da je razmena toplote izmedju tela riba i vode koja ih okružuje 3 do 7 puta veća prilikom plutanja u toploj površinskoj vodi, nego prilikov plivanja u hladnim dubinama okeana. Ovo ukazuje da Mola mola ima specificne fiziološke mehainizme koji omogućavaju kontrolisanje telesne toplote, a tome doprinosi i veličina njihovog tela. 

Zbog svoje masivnosti, odrasle jedinke uglavnom nisu na meti morskih predatora. Ipak, jedinke koje su mlađe ili manje veličine, često bivaju napadnute od strane kitova ubica i ajkula. Prema njima su najokrutniji morski lavovi, koji ih napadaju i iz zabave, i dobacuju se njima kao  loptom.

Napad morskog lava

Izvor: https://www.dailymail.co.uk/news/article-3173611/Bitten-chew-Sealion-chomps-hole-giant-sunfish-looks-like-struggle-finish-meal.html

Al to nije sve! Mola mola je specificna u životinjskom carstvu i po tome sto spada u jedne od najplodnijih životinja, sa mogućnošću da oslobodi i do 300 miliona jajašaca odjednom. 

Interesantno je da na stupnju larve i svojim oblikom podsećaju na sunce.

Larva ribe Mola mola

Izvor: https://phys.org/news/2020-07-giant-sunfish-larva.html 

Razviće ribe Mola mola

Izvor: https://www.dailymail.co.uk/news/article-8547417/Australian-scientists-discover-tiny-larvae-giant-sunfish-time-years-mystery.html

Postoji jos mnogo toga što je potrebno otkriti da bismo mogli da razumemo ove neobične životinje. Naizgled neskladnog izgleda, ova riba je zahvaljujući svojim karakteristikama fino prilagođena svojoj okolini i ponosito drži titulu najveće košljoribe. Uprkos tome, danas se susreće sa novim prirodim neprijateljima – sve veći brojh plastičnih kesa lako mogu da zavaraju ove ljubitelje meduza. Često se dešava i da se nađu zarobljene u ribarskim mrežama. Mola mola po stepenu ugroženosti spada u ranjive vrste, i neophodno je preduzeti zaštitne mere kako ne bi došlo do istrebljenja. Čak iako nas ponekad može uplašiti.

Mola mola uhvaćena u ribarskoj mreži

Izvor: https://edition.cnn.com/2021/10/22/world/sunfish-ceuta-seville-enrique-ostale-scn-trnd/index.html

Izvori: