Jedna alga na dan i doktor vam nije potreban

Blagotvorno dejstvo algi bilo je poznato još u vreme Asteka. Oni su koristili spirulinu zarad lečenja raznih bolesti, a takođe je poznato da su njihovi glasnici, da bi izdržali svoja dugačka putovanja, upotrebljavali spirulinu u ishrani. Spirulina je do današnjeg dana ostala poznata po izrazitom bogatstvu vitaminima i mineralima zahvaljujući tome, dospela je čak do svemira! NASA je ishranu astronauta u svemiru upotpunjavala ovom neverovatnom algom.

Sta je spirulina? 

Spirulina pripada grupi Cyanobacteria, poznatijih još i kao modrozelene alge. Ova alga prisutna je na Zemlji već 3.6 milijardi godina. Može se naći u slatkim vodama, jezerima i rekama, na mestima sa dosta sunca. Ona u svom sastavu ima preko 100 hranljivih supstanci, što je čini jednom od najhranljivijih namirnica. Ova neverovatna alga, koja je bila popularna vekovima unazad, iz dana u dan nam pokazuje kolika je zapravo njena vrednost. To što je opstala toliko godina na Zemlji, samo je još jedan od dokaza kolika moć se nalazi unutar ove sićušne alge.


Spirulina pod mikroskopom
Izvor fotografije:
https://www.researchgate.net/figure/Microscopic-view-of-Spirulina_fig1_309209797

U koje svrhe je pogodno koristiti spirulinu ?

Spirulina je našla svoju primenu kako kao podrška imunom sistemu, tako i kao jedno od najpopularnijih sredstava za mršavljenje. Zbog svog bogatog sastava i izobilja vitamina E, C, B6, kao i gvožđa i bakra, predstavlja svojevrstan dodatak ishrani. Na osnovu određenih istraživanja, velika količina pigmenata unutar ove sićušne alge može da smanji rizik od nastajanja katarakte i gubitka vida. Ukoliko ste zainteresovani za ovu temu, možete više saznati čitajući sledeći zanimljiv rad: Spirulina is an effective dietary source of zeaxanthin to humans.

Pored toga, hlorofil koji je prisutan u spirulini poprilično je sličan našem hemoglobinu. Razliku predstavlja to što se u sastavu hemoglobina nalazi gvožđe, a u hlorofilu magnezijum. Hlorofil pomaže da se stvore i dopune crvena krvna zrnca, tako što vezuje kiseonik i time povećava energiju. Na osnovu tog procesa, dolazi do čišćenja organizma i odbrane od infekcija. Dolazi i do bržeg zarastanja rana, a hlorofil ima i antiseptičko dejstvo, što doprinosi do jačanju tkiva i njegovoj većoj otpornosti na patogene. 

Pozitivna dejstva hlorofila na zdravlje
Izvor ilustracije:
https://www.findatopdoc.com/Healthy-Living/Understanding-Chlorophyll-and-Its-Amazing-Health-Benefits

Još jedno zanimljivo istraživanje je pokazalo da sredstvo za ispiranje usta obogaćeno spirulinom, smanjuje rizik od nastajanja raka usne duplje kod osoba koje su pušači. 

Kao što je na početku pomenuto, spirulina se koristi i u cilju skidanja kilaže. Aminokislina fenilalanin, koja je još jedna u nizu supstanci koje ulaze u sastav spiruline, predstavlja potencijalni blokator dejstva centra za apetit. 

Sušena spirulina
Izvor fotografije:
https://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/spirulina

Veliku primenu ima kod sportista, jer održava optimalan metabolizam prilikom treninga i takmičenja. Kada nakon intenzivnog treninga dođe do upale mišića, spirulina ubrzava eliminaciju „otpada” iz mišića, a takođe nadoknađuje minerale izgubljene prilikom znojenja. Prilikom intenzivnih treninga, dolazi do 10 puta većeg priliva kiseonika nego u normalnim uslovima, što automatski znači i veću proizvodnju oksidanata i slobodnih radikala, koji na molekulskom nivou oštećuju ćelije. Redovnim unošenjem spiruline, koja je bogata antioksidansima, dolazi do smanjenja razaranja mišićnog tkiva.

Spirulina u prahu, rastvorena u vodi
Izvor fotografije:
https://pixabay.com/photos/spirulina-seaweed-vegetable-proteins-1829076/

Kako se uzima spirulina?

Preporučena doza spiruline je 1-3  grama dnevno. Samo 1 gram spiruline dnevno kod osoba sa visokim holesterolom snižava trigliceride za 16.3% i „loš” holesterol (LDL) za 10.1%. Spirulina je dostupna u vidu tableta i praha. Tablete se koriste kao dodatak ishrani, za jačanje imuniteta, kao i prirodan probiotik koji pospešuje aktivnost crevne flore. Spirulina u prahu može se dodavati prilikom pripreme čajeva, smoothie – ja i drugih napitaka. Takođe može se koristiti i pri pripremi raznih jela (preporučuje se upotreba na temperaturi do 42 °C, kako bi se sačuvala hranljiva svojstva). Posebno je pogodna u ishrani vegetarijanaca, jer sadrži jako visok nivo belančevina. Takođe, moguće je od nje napraviti masku za lice koja osvežava kožu i umanjuje bore.


Smoothie sa spirulinom samo jos jedan od dokaza sve veće popularnosti ove alge
Izvor fotografije:
https://www.nourishedbycaroline.ca/glowing-green-spirulina-smoothie/

Izvori: