Amaurobius ferox — žrtva majčinske ljubavi

Život bih dala za vas!”, rečenica je koju često majke izgovaraju, izražavajući beskrajnu brigu i nežnost prema svojoj deci. U carstvu životinja, ovu rečenicu možda ne možemo čuti, ali i te kako možemo videti. Ishrana mladunaca predstavlja izazov mnogim organizmima, a svaki od njih je na ovaj izazov odgovorio sebi svojstveno, efikasno i specifično. U svetu arahnida ti odgovori pokazali su se veoma neobičnim, čak i iznenađujućim. 

O vrsti Amaurobius ferox

Amaurobius ferox (Walckenaer, 1830) je vrsta paukova koja je česta u Evropi, a živi na zatamnjenim mestima, u šumama, pećinama, starim zidovima. Nazvan još i tkač crne mreže, ovaj pauk većih je dimenzija u poređenju sa ostalim evropskim vrstama, crne boje i, shodno tome, poprilično zastrašujućeg izgleda. Ipak, po ljude ne predstavlja opasnost, a pored toga je i vrlo brižan roditelj. 

Izvor fotografije: https://petehillmansnaturephotography.wordpress.com/black-lace-weaver-amaurobius-ferox/ 

Šta je to matrifagija?

Pojava brige o potomstvu u svetu paukova relativno je retka, ali nekoliko vrsta ostaje sa mladima, pružajući im hranu sve dok se ne razviju dovoljno. Prehranjivanje se vrši na više načina, majke mogu hvatati plen za svoje mlade ili polagati trofička jaja, koja nisu vijabilna i služe isključivo za ishranu. Takođe, za ručak svojoj deci mogu servirati i sopstveno telo! Tačno, ovakva vest zvuči neverovatno i poprilično jezivo. Međutim, kao i svi procesi u prirodi, i ovaj je strogo kontrolisan i veoma značajan, samo ga treba sagledati u potpunosti. Termin koji se koristi za ovu pojavu je matrifagija majka biva pojedena od strane svog potomstva. 

Konkretno kod vrste A. ferox, matrifagija je utoliko više zanimljiva zbog toga što je obligatna, odnosno dešava se regularno, u predodređenom vremenskom intervalu. U kasno proleće i rano leto majka vrste A. ferox polaže jaja. Inkubacija traje oko tri nedelje i tokom čitavog tog perioda posvećena ženka ostaje pored svog legla. Odmah nakon izleganja, a pre nego što dođe do naše čudnovate gozbe, mladunci se hrane trofičkim jajima. Nezasitim paukovima to očigledno nije dovoljno, zar ne? Eksperimenti rađeni na ovoj vrsti ukazuju na to da paukovi preživljavaju i kada se odvoje od majke i ne dođe do krvave gozbe. Uprkos tome, ovakve jedinke ostaju manje telesne mase i nisu uspešne u lovljenju plena koliko njihovi rođaci koji su učestvovali u procesu matrifagije. 

Majka u ulozi nemoćne žrtve

Teško je nakon spoznaje ovakve, većini ljudi grozomorne informacije, ne posmatrati majku kao bespomoćnu žrtvu. To bi, ipak, bilo pogrešno, imajući u vidu da ona aktivno učestvuje tokom i uoči samog procesa žrtvovanja. Svojim pokretima na mreži tik pred sudbonosni događaj, ona priziva svoje male ubice. Ceo proces dešava se relativno brzo, kroz par sati, tokom kojih majka počinje da pokazuje karakteristično ponašanje. Mreža biva njen podijum, po kome se ona užurbano kreće i po kome energično udara, a tako svoje mladunce obaveštava da je vreme došlo. Ubrzo se svi mladi pauci grupišu i penju majci na leđa, odnosno staju u njenu neposrednu blizinu. Od ovog momenta nadalje može se govoriti o hranjenju hemolimfom. 

Prazan egzoskelet majke ostaje kao nemo svedočanstvo ovog događaja.  Upravo to je cena snažnog, sposobnog i uspešnog potomstva. 

Jedna smrt, mnogo života

Priroda i evolucija neprestano se poigravaju na granicama neobičnog i nesvakidašnjeg, nalazeći raznolike puteve i strategije za opstanak svih organizama. Neretko su ti putevi veoma kompleksni, čak misteriozni. Na primeru nesebičnog čina žrtvovanja majke pauka za svoje potomstvo možemo naučiti mnogo o urođenom majčinskom instinktu i interakciji sa mladuncima. 

Kod ovih majušnih boraca, umreti za nekog dokaz je prave, ali tragične ljubavi. U biološkom smislu, smrt jedne jedinke zarad cele populacije ne samo da je hrabar potez, već je i važan faktor za napredovanje. 

Literatura
  • Kim, K.W., Roland, C. and Horel, A. (2000), Functional Value of Matriphagy in the Spider Amaurobius ferox. Ethology, 106: 729-742. https://doi.org/10.1046/j.1439-0310.2000.00585.x
  • Kim, K.-W. and Horel, A. (1998), Matriphagy in the Spider Amaurobius ferox (Araneidae, Amaurobiidae): an Example of Mother-Offspring Interactions. Ethology, 104: 1021-1037. https://doi.org/10.1111/j.1439-0310.1998.tb00050.x
  • Kim, K.-W. (2009, August 31). Maternal Body-mass Transfer to Offspring in the Matriphagous Spider, Amaurobius ferox (Amaurobiidae). Journal of Ecology and Environment. The Ecological Society of Korea. https://doi.org/10.5141/jefb.2009.32.3.177
  • Kil Won Kim, Chantal Roland, Trophic egg laying in the spider, Amaurobius ferox: mother–offspring interactions and functional value, Behavioural Processes, Volume 50, Issue 1, 2000, Pages 31-42, ISSN 0376-6357, https://doi.org/10.1016/S0376-6357(00)00091-7
  • Wolfgang Nentwig, Markus Gnädinger, Joan Fuchs, Alessandro Ceschi, A two year study of verified spider bites in Switzerland and a review of the European spider bite literature, Toxicon, Volume 73, 2013, Pages 104-110, ISSN 0041-0101, https://doi.org/10.1016/j.toxicon.2013.07.010.
  • Gnädinger, M ; Nentwig, W ; Fuchs, J ; Ceschic, A, Swiss prospective study on spider bites, Swiss Med Wkly. 2013;143:w13877, https://doi.org/10.4414/smw.2013.13877 
  • Arachnid Matriphagy: These Spider Mothers Literally Die for Their Young (entomologytoday.org)