4 efektivne metode za učenje

Da li vam je online nastava poremetila uobičajeni ritam rada? Ili možda nikad niste ni imali raspored učenja već ste samo iščitavali knjigu u nedogled. Tu smo da vam pomognemo sa par efektivnih saveta za spremanje ispita!

 

Pripremite se psihički

Prvo, da bi efikasno usvojili neku materiju moramo da pripremimo naš um i prostor oko nas. San je jako bitan za normalno funkcionisanje mozga, te je bitno da se dobro naspavamo pre nego što krenemo sa učenjem. Isto tako je bitno da vam se ne prispava dok pokušavate da učite. Nemojte da učite u ležećem položaju. 

Da biste održali koncentraciju mora da bude tišina. Zato je najbolje da učite u čitaonici ili dok ste sami u sobi. Zatvorite prozore i vrata sobe ako je napolju bučno. Ako ni to ne pomaže, stavite slušalice i pustite klasičnu muziku ili soundtrack neke igrice. Isključite sve uređaje koji bi mogli da vam odvuku pažnju, stavite telefon na airplane mode ili instalirajte aplikaciju koja blokira društvene mreže. 

Jedite pametne” grickalice. Iako su kafa i slatkiši super na prvu ruku, oni prouzrokuju pad šečera i gubitak koncentracije na dalje staze. Pijte dosta vode, žvaćite žvake i jedite koštuničavo voće.

Jedite ‚‚pametne” grickalice

Izvor slike: https://www.fastweb.com/student-life/articles/brain-food-20-healthy-affordable-study-snacks 

Pijte dosta vode

Izvor slike: https://www.healthshots.com/preventive-care/self-care/how-many-glasses-of-water-should-you-drink-everyday/

Beleške u bojama

Ako podvlačite sve reči dok ih čitate, verovatno vam je teško da posle nađete bitne informacije. Dokazano je da ljudi bolje pamte po bojama. Tople boje, kao što su crvena i žuta, dodatno privlače pažnju i podstiču bolje pamćenje. 

Beležite u različitim bojama

Izvor slike: https://www.absolutelystudying.com/colour-code-your-notes 

Ova tehnika se koristi tako što ključne pojmove podvučete ili napišete crvenom bojom. Bitne informacije podvucite žutom, a drugim bojama možete da razvrstate celine. 

Bitna napomena – ne boji sve!

 

Mapiranje

Ako vam bolje ide pamćenje vizualnih informacija, možda je bolje da probate da predstavite ideje putem dijagrama. Prvo napišite centralnu temu nasred papira. Oko nje pišete ključne reči ili ideje i spajajte ih sa centralnom temom. Ostale reči treba da nadovezujete na prethodno napisane.

Mapiranje

Izvor slike: https://www.mindmeister.com/blog/students-guide-to-mind-mapping/ 

Ovo će vam pomoći da vidite širu sliku i hijerarhiju pojmova (korisno za sistematike), kao i veze između pojmova i ideja. Mapiranje možete da radite na papiru ili preko bilo kog crtačkog softvera na računaru (može i u paint-u).

 

Prisećanje

Istina je da znanje iz knjige ispod jastuka neće osmozom preći u glavu, ali ima drugih načina da zapamtite određene informacije. San je neophodan za funkcionisanje mozga, formiranje memorije i učenje. Kada spavamo naš mozak organizuje informacije koje je dobio u toku dana. Umesto da učite celu noć, bolje je učiti par sati pred spavanje, pa kad se probudite da rezimirate. 

Mozak skladišti i organizuje informacije dok spavamo

Izvor slike: https://around.uoregon.edu/content/uo-lab-advances-research-memory-formation-and-recall 

Vežbajte!

Vežbanje oslobađa endorfine koji snižavaju stres i poboljšavaju raspoloženje. Takođe, vežbanje povećava budnost i kognitivne sposobnosti mozga.

Vežbanje povećava budnost i kognitivne sposobnosti mozga

Izvor slike: https://www.brainscape.com/academy/exercise-and-studying/ 

Ne morate da idete do teretane, već možete da posvetite samo 20 minuta vežbanju ili da prošetate brzim hodom po komšiluku. Između intervala učenja, možete da radite i određene vežbe zagrevanja koje će vam ubrzati rad srca.Izvori: