Studentski kongres – YoungBM

Porazgovarali smo sa organizacionim timom studentskog kongresa YoungBM i pitali smo ih za više informacija koje bi značile svakome ko se dvoumi da li da se prijavi na YoungBM kongres. YoungBM je originalno trebao da se održi prošle godine tokom leta, ali zbog epidemiološke situacije bio je otkazan. Verujemo da će ove godine organizacioni tim uspeti da ostvari svoj cilj i da održi ovaj internacionalni kongres u našoj zemlji.

Logo ovogodišnjeg kongresa

 

Šta je YoungBM?

YoungBM – The Young Bachelor & Master European Students BioCongress je internacionalni kongres koji jednom godišnje okuplja studente iz svih zemalja Evrope sa istom budućom profesijom, a to su biološke nauke.

 

Kako je nastao kongres?

Ovaj kongres se kao ideja grupe mladih ljudi, studenata bioloških nauka, rodio 2017. godine sa ciljem da studentima osnovnih akademskih studija pruži priliku da dođu u kontakt sa kongresima i simpozijumima još na najranijim nivoima studija.

 
Zašto mislite da studenti treba da učestvuju u vašem kongresu?

Zbog toga što sam kongres pored usavršavanja i sticanja novih znanja na akademskom nivou pruža priliku da se studenti povežu sa kolegama van granica svojih država, steknu nova prijateljstva i profesionalne konekcije širom Evrope, kao i da upoznaju različite kulture s obzirom na to da se ovaj kongres svake godine održava u različitim zemljama.

 

Ko sve može da se prijavi da učestvuje?

Prijave su otvorene za sve studente osnovnih akademskih studija bioloških nauka svih univerziteta Evrope.

 
Kako je organizovan kongres?

Sam akademski deo kongresa je u trajanju od četiri dana, dok zajedno sa aktivnostima koje obuhvataju dolazak i doček studenata, izlete i raznovrsne aktivnosti organizovane od strane studenata domaćina, obuhvata osam dana. Studenti imaju priliku da svoje radove ili neku njima zanimljivu temu iz oblasti kojima se bave, prezentuju kolegama na jedan od tri načina, a koji obuhvataju držanje prezentacija, poster sesija ili radionica.

 

Kako izgleda jedan dan na kongresu?

Svaki dan na kongresu obuhvata različite aktivnosti. Prva dva dana rezervisana su za obilazke gradova domaćina, odlaske na izlete, obilazke muzeja i znamenitosti, kao i raznorazne aktivnosti organizovane u cilju boljeg međusobnog upoznavanja učesnika. Naredna četiri dana studenti imaju priliku da osim prezentovanja svojih radova i istraživanja, čuju predavanja profesora koji se bave različitim biološkim disciplinama, kroz aktivnu diskusiju sa njima prošire svoja znanja iz različitih oblasti, kao i da se u večernjim satima na kreativan i zanimljiv način upoznaju za kulturama i tradicijama različitih zemalja, kroz prezentacije, kvizove, pa čak i degustacijom hrane i pića koje učesnici kongrersa organizuju.

 
Kako je Srbija izabrana da bude domaćin?

S obzirom na to da su naši studenti na kongresu održanom 2019. godine u Madridu pokazali veliko interesovanje za predstavljanje svoje zemlje i veliku želju da budu domaćini naredne godine, kao i da su odneli nagradu za najbolju prezentaciju države, na poslednjem danu kongresa odlučeno je da će mesto održavanja YoungBmM-a 2020. godine biti Beograd. Nažalost, zbog svima poznate globalne pandemije Korona virusa, kongres je morao biti pomeren za 2021. godinu, zemlja održavanja ostaće Srbija, a nama samo preostaje da se nadamo da će nam ove godine epidemiološka situacija omogućiti održavanje kongresa u najboljem mogućem obliku.

 
Kako ste se vi proveli kada ste učestvovali na kongresu?

Učešće na ovom kongresu, za nas je bilo prelepo i nezaboravno iskustvo, Madrid je predivan grad, a mi smo imali priliku da ga zahvaljujući tadašnjim organizatorima upoznamo na jedan neobičan i zanimljiv, najbolji mogući način. Stekli smo nova prijateljstva i naučili mnoge stvari iz oblasti naših interesovanja, prvi put se susreli sa prezentovanjem radova na engleskom jezikum i stekli različite veštine neophodne za dalje profesionalno usavršavanje.

 
Da li postoji mogućnost volontiranja?

Volontiranje je moguće, prijave su otvorene od 15. maja,  a mogućnost prijave imaju svi studenti biologije  i srodnih nauka univerziteta u Srbiji.

 

 

 

Link ka sajtu YoungBM -> https://youngbm2021.wixsite.com/youngbm

Za sve vesti vezano za kongres zapratite njihovu Instagram stranicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *