Smog Free projekat – od aerozagađenja do prstenja

Zagađenost vazduha je, nažalost, postala norma u mnogim urbanim sredinama. Iako visoke koncentracije štetnih supstanci u vazduhu predstavljaju ogroman zdravstveni rizik po planetu zajedno sa svim njenim stanovnicima, ovaj problem često je zanemaren ili nedovoljno ozbiljno shvaćen. Ipak, kao tračak nade, javlja se sve više tehnoloških inovacija i kreativnih rešenja za ovaj problem. Jedno od njih je i naša današnja tema – Smog Free projekat.

O čemu je reč?

Smog Free projekat je kampanja za čist vazduh u urbanim sredinama, pokrenuta od strane holandskog umetnika Dana Rozehardea (Daan Roosegaarde) i osnivač „laboratorije” za društveni dizajn koja nosi njegovo ime – Studio Rozeharde. U okviru ovog projekta, razvijena su različita kreativna rešenja za borbu protiv aerozagađenja. Inspirisan pekinškim smogom, Rozeharde i tim eksperata su najpre razvili Smog Free toranj, koji je, u suštini, prvi usisivač za smog na svetu! Ovaj toranj visok je 7 metara i sadrži sistem za prečišćavanje vazduha koji je baziran na patentiranoj tehnologiji pozitivne jonizacije. Za njegov rad potrebna je mala količina struje koja lako može biti dobijena iz „zelenih” izvora, a rezultati koje postiže su fantastični – on usisava i filtrira oko 30.000 kubnih metara smoga, a potom izbacuje prečišćeni vazduh. Prvi u nizu Smog Free tornjeva postavljen je 2015. godine u Roterdamu, a do danas mogu se naći i u Pekingu, Šangaju i nekim drugim kineskim gradovima, Poljskoj i Južnoj Koreji. Planira se izgradnja tornjeva i na lokacijama u Indiji, Kolumbiji i Meksiku.

Prikaz smog free tornja, izvor: https://www.dezeen.com/2015/09/07/daan-roosegaarde-smog-free-tower-opens-rotterdam-netherlands/ 

Efikasnost Smog Free tornjeva

U maju 2017. godine, Studio Rozeharde podelio je rezultate studije slučaja sprovedene u saradnji sa Tehnološkim univerzitetom u Ajndhovenu. Merenjem efekta Smog Free tornja u kineskom gradu Tjenđinu, primećeno je da eliminiše čak 70% PM10 i 50% PM2.5 čestica iz vazduha. PM10 i PM2.5 nose neslavnu titulu najopasnijih zagađivača zbog svojih malih dimenzija i lakog prodiranja u krvotok. U celini, utvrđeno je da toranj efikasno deluje u krugu od 20 metara, smanjujući zagađenost za oko 45 procenata. Ovakvi rezultati vraćaju nadu da će stanovnici gradova u budućnosti moći da dišu zdraviji i čistiji vazduh, uz pomoć ove i sličnih inovacija o kojima će biti reči u nastavku.

Smog Free ideje

Da li ste se pitali gde završi smog koji tornjevi sakupe? Studio Rozeharde se pobrinuo da štetne čestice iskoristi na interesantan i lep način, te se njihovim kompresovanjem pravi takozvani Smog Free prsten. Njih je moguće kupiti i na taj način „donirati” 1000 kubnih metara čistog vazduha i finansijski podržati dalji rad ove kompanije. Ovo postaje sve popularnija opcija za parove koji žele jedinstven verenički prsten koji ujedno doprinosi zaštiti naše planete.

Inspirisan načinom na koji raže mante filtriraju vodu u potrazi za hranom, razvijen je i Smog Free bicikl. Dizajniran je tako da sadrži uređaj za prečišćavanje vazduha na svom volanu, pa na taj način efikasno obezbeđuje čist vazduh onome koji upravlja.

Prilikom gostovanja na UDEM univerzitetu u Meksiku, Rozegarde je sa svojim učenicima razvio i Smog Eating bilbord. Na mnogobrojne postojeće bilborde u gradu Monterej u Meksiku, oni su dodali sloj posebnog materijala koji može fotokatalitičkim procesom eliminisati štetne čestice iz vazduha. Zahvaljujući ovakvim bilbordima, 104.000 ljudi širom ovog meksičkog grada svakodnevno udiše prečišćeni vazduh.

Koncept smog free prstena, izvor: https://mossandfog.com/the-smog-free-ring-literally-puts-the-concept-of-clean-air-on-your-finger/

Dizajnovi budućnosti

Izuzetan potencijal i značaj Rozegardeovih dostignuća prepoznat je i krunisan mnogim prestižnim nagradama. On tvrdi da „lepota nije u Luj Viton torbi ili Ferariju, već u čistom vazduhu i čistoj energiji”, i za njih se svom snagom bori. Problemi sa životnom sredinom su goruća tema našeg doba i njima hitno i efikasno treba pristupiti. Inovacije poput ovih nas podsećaju da je i ljudska kreativnost jedno od najmoćnijih oružja za borbu protiv njih.

Izvori: