Razigrani delfini

Delfini su visoko intelignetna bića. Njihova inteligencija se ogleda u mogućnosti saosećanja, radovanja kao i međusobne zvučne komunikacije (sonarna komunikacija). Ono što je posebno zanimljivo kod ovih fascinantnih bića, jeste to da ukoliko se stavi ogledalo ispred deflina, oni su svesni da je to njihov odraz i diviće se svojoj lepoti. Takođe imaju i neverovatnu moć pamćenja, gde memorije mogu ostati urezane u mozak duže nego kod nekih ljudi. 

Novootkrivena zanimljiva igra između delfina i fugu ribe, je od velike važnosti ka saznanju koliko su ova bića zapravo slična ljudima.  

Ugriz fugu ribe, može da dovede do paralize kod ljudi, ali i do smrtnog ishoda. Medjutim, primećeno je da delfini ovu ribu koriste kao igračku, što je navelo naučnike da se zapitaju kakav efekat njen neurotoksin ima po morske sisare. Mladi delfini, viđeni su kako namerno provociraju ribu i manipulišu njome vrlo oprezno kako bi oslobodila male količine neurotoksina koji na njih deluje kao narkotik. Ovo neobično ponašanje delfina je zabeleženo u serijalu pod nazivom ,,Dolphin: Spy in the Pod” čiji je producent zoolog Rob Pilej.

Toksin fugu ribe je tetrodotoksin, odnosno TTX, koji stvara bakterija, a skladišti se u jetri. TTX je vrlo otrovno organsko jedinjenje, u čiji sastav ulaze ugljenik, vodonik, kiseonik i azot. Deluje tako što blokira provodjenje nervnog impulsa duž aksona i u nadražljivim membranam nervnih vlakana, a to dovodi do paralize respiratornih mišića što dalje vodi ka prekidu disanja. Ovaj toksin je jako korisno sredstvo u različitim istraživanjima.

Kako sama ,,igra” izgleda?

Rob Piley, izjavio je za British Sunday Times da je ovo bio slučaj mladih delfina koji su namerno eksperimentisali sa opojnom supstancom; nakon nežnog žvakanja ribe i dobacivanje iste, ponašali bi se čudno, dodirivali bi svojim nosevima površinu vode i izgledali bi kao da su fascinirani svojim odrazom.  Dajana Ris, koja se bavi proučavanjem delfina, izjavila je za NBC News da su posmatrali delfine kako se dobacuju ribom unaokolo, u sasvim normalnom raspoloženju za igru.

Samo uočavanje ovog neobičnog ponašanja, omogućile su kamere maskirane kao lažne kornjače ili ribe koje su naučnici napravili kako bi mogli da se približe delfinima i zavire u njihovu svakodnevnicu.

Naime, prvo bi mladi delfini oformili grupu, nakon formiranja grupe išli su u potragu za fugu ribom; a kada je nadju, igra počinje! Svaki delfin bi pažljivo uhvatio ribu kako je ne bi preplašio i kako ona ne bi ispustila prevelike doze svog toksina, već male količine. Nakon malo žvakanja on bi je dobacio sledećem delfinu koji bi ponovio postupak, i tako u krug. Nakon nekoliko dodavanja, delfini bi pustili ribu, koja u najvećem broju slučajeva preživi, ali je uglavnom zbunjena i ošamućena od svog tog dobacivanja. Ono što je zanimljivo, jeste da bi delfini nakon te igre postajali mirniji i svojim nosevima bi dodirivali površinu vode. Takvo ponašanje nakon igre, navelo je naučnike da misle da zapravo toksin fugu ribe, u malim količinama deluje kao narkotik na delfine i da oni to rade iz zabave Dajana Ris, takodje je izjavila za NBC News da, ako je ovo tačno, onda je neizmerno zanimljivo jer bi to značilo da su se pridružili drugim vrstama velikog mozga koje iskorišćavaju nešto da bi ugodili sebi.

Izvor: