Pesma rajskog plesača

U dubokim gustim šumama Australije, skrivena je jedna od najinteresantnijih ptica naše planete – rod Menura, poznat po svom neobičnom plesnom i vokalnom ponašanju tokom sezone parenja. Ova ptica, poznata još kao rajski plesač, očarava svojim elegantnim pokretima i melodičnim pesmama koje su inspiracija umetnicima i istraživačima već decenijama. U daljem tekstu ćemo istražiti fascinantni svet ovih ptica, ističući njen jedinstven izgled, ponašanje i važnost u ekosistemu Australije.

Rajski pevač u svom prirodnom okruženju

Izvor slike: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSNzTN9rW0ZpVfsH1QTpY9J8RsXOLwYgL_G9A&usqp=CAU

Izgled 

Ptice lira, kako se još nazivaju, uglavnom naseljavaju šume i grmlja jugoistočne Australije, uključujući Tasmaniju. Preferiraju gusto rastinje i šumska skloništa gde imaju dovoljno zaklona i hrane. Ova područja im pružaju idealne uslove za lov na insekte i drugi plen, kao i za izgradnju gnezda i razmnožavanje. Menure su obično prilagođene na ishranu koja uključuje insekte, poput buba, leptirova i drugih sitnih beskičmenjaka, zatim crve i larve, kao i voće koje je važan deo njihove ishrane.

Odlikuju se zapanjujućim izgledom. Menura je ptica srednje veličine, pri čemu su mužjaci veći od ženki. Mogu biti dužine do 90 centimetara, dok su ženke duge svega 75 centimetara. Glavna karakteristika mužjaka je impresivan rep koji se sastoji od dugačkih, širokih pera koja stvaraju atraktivan izgled tokom plesnih priredbi. Perje je obično tamnije boje, s nijansama crne, sive i smeđe. Ovakva obojenost koja im omogućava kamuflažu među grmljem se naziva kriptična obojenost. Oči su im izražene u odnosu na veličinu glave, dok je kljun snažan i šiljat, idealan za hvatanje insekata.

Izgled muške jedinke

Izvor fotografije: https://www.adelaidezoo.com.au/wp-content/uploads/sites/2/animals/2021/03/lyrebird-2-922×480.jpg

Komunikacija

Ove solitarne jedinke imaju poseban način komuniciranja koji obuhvata imitaciju okolnih zvukova koje čuju. Imitacija zapravo predstavlja oponašanje ili reprodukciju zvuka, pokreta ili ponašanja koji su karakteristični za neku drugu životinju, osobu ili situaciju. U ovom slučaju to obuhvata kopiranje raznih izvora zvukova iz okoline. Osim njihovih vlastitih poziva, klikova i pesme, obično ćete ih čuti kako oponašaju zvukove drugih ptica i sisara, uključujući ljude. Pevaju tokom cele godine, a naučnici smatraju da im mimika pomaže da odrede svoju teritoriju i brane je od drugih ptica. Njihovu neobičnu pesmu možete čuti u sledećem snimku:

https://www.youtube.com/watch?v=QrxKKWNawBA.

Reproduktivno ponašanje ptica menura predstavlja vrhunac njihove biološke evolucije i pruža uvid u složene mehanizme parenja i roditeljske brige u životinjskom carstvu. Ono je fascinantno i složeno, posebno tokom sezone parenja. Tokom sezone, mužjaci izvode spektakularne plesne predstave kako bi privukli pažnju ženki. Ovi plesni rituali uključuju kompleksne pokrete repom, balansiranje na granama i ritmičko kretanje, praćeno melodičnim pevanjem. Plesni repertoar mužjaka menura može biti izuzetno raznolik i impresivan. Kako se on teško opisuje, video u nastavku bi mogao da vam dočara bar deo ovog unikatnog plesa:

https://www.youtube.com/watch?v=NU91CTcM9cQ.

Nakon što mužjak privuče ženku svojim plesnim nastupom, ženka gradi gnezdo od grančica, lišća i drugih biljnih materijala, skriveno u gustoj vegetaciji kako bi pružila sigurnost i zaštitu mladuncima. Potom ona polaže jaje u gnezdo, čija inkubacija obično traje nekoliko nedelja, dok tokom tog perioda oba roditelja vode brigu o njima. Kada se jaja izlegnu, oba roditelja se brinu o mladuncima. Hrane ih, čuvaju od potencijalnih opasnosti i podučavaju ih osnovnim veštinama preživljavanja. 

Mlada jedinka menura

Izvor fotografije: https://www.birdsinbackyards.net/sites/www.birdsinbackyards.net/files/styles/extralarge/public/forum/sue818/images/SC0_8442%20lyrebird%20baby%20web.jpg?itok=h7heVek7

Uz svaki novi dan ptice menura nastavljaju svoj ples života, ostavljajući nas da se divimo njegovoj lepoti i složenosti. Neka nam njihova priča posluži kao podsetnik na važnost očuvanja divljine i harmonije našeg prirodnog sveta.

Izvori: