Inkapsuliranje placente

Poznato nam je da većina životinja konzumira svoju placentu, zbog njenog bogatog nutritivnog sastava. Možda ste negde pročitali da se i neka žena odlučila na ovaj korak. Napredovanje nauke dovelo je do toga da smo sad u mogućnosti da inkapsuliramo placentu, odnosno da je pretvorimo u suplement koji će majka uzimati nakon porođaja

Šta podrazumeva inkapsuliranje placente?

Iako možemo pomisliti da se radi o novom naučnom otkriću, inkpasuliranje placente u Kini je primenjivano odavnina. Ovaj proces počinje tokom 24 sata od porođaja, tako što se pupčana vrpca sa amnionskom kesicom odvaja od placente. Placenta se nakon toga dehidrira na niskoj temperaturi, nakon čega se obrađuje tako da postane fini prah. Potom se taj prah stavlja u kapsule. Ovaj proces, iako modernizovan, zadržao je osnove koje su odavnina primenjivane. Inkapsuliranje placente se odvija pod strogo kontrolisanim uslovima, u najbolje opremljenim laboratorijama. 


Suplement napravljen od placente
Izvor fotografije:
https://purebirths.com/placenta-encapsulation

Koji su benefiti uzimanja ovih pilula ?

Nakon porođaja, zbog hormonskog disbalansa, telo trpi određene promene. One mogu biti u vidu opadanja kose, problema sa kožom, ali i čestih vrtoglavica i problema svesti. Uzimanjem ovih pilula, postiže se balans hormona u organizmu, jer je placenta sama po sebi bogata hormonima (estrogenom i progesteronom), koji će povoljno uticati na oporavak tela nakon porođaja. Pokazano je i da smanjuju rizik od postporđajne depresije. Primećen je i porast gvožđa, koji se kod žena nakon porođaja javlja u deficitu zbog krvarenja tokom samog porođaja. Takođe se smatra da utiče na poboljšanje kvaliteta mleka, pošto je placenta bogata vitaminima i mineralima.

Benefiti inkapsulacije placente
Izvor fotografije:
https://www.bethanybirthservices.com/blog/benefits-of-placenta-encapsulation

Koja su neželjena dejstva uzimanja ovih pilula?

Kao kod većine medicinskih terapija, pored benefita postoje i neželjena dejstva. Zbog malog broja dostupnih informacija, nema nekih većih poremećaja koje su žene, koje konzumiraju ove pilule, prijavile. Neke žene su izjavile da osećaju anksioznost ili povećanu napetost nakon uzimanja tableta. Takođe, kod određenog broja žena se javilo i smanjenje količine mleka

Koliko košta inkapsukiranje placente i koliko dugo traje taj proces? 

U zavisnosti koji se metod koristi, ovaj proces može da se izvrši u roku od 10 do 24 sata. U odnosu na veličinu placente broj dobijenih pilula moze varirati između 60 i 240, što je dovoljno za nekih 4 do 8 nedelja nakon porođaja. Procenjen rok trajanja ovih pilula je oko 2 godine. Propisana doza je drugačija za svaku ženu i nije standardizovana. Cene su različite i kreću se od 125 dolara, pa sve do 425 dolara.  Pored odabira u kojoj firmi će se raditi inkapsuliranje, na cenu utiče i to na koji način žena želi da njena placenta bude obrađena.

Načini obrade i ingestije placente, potencijalni rizici i koristi placentofagije
Izvor ilustracije:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30258243/

Mnogo je faktora i za i protiv. Odluka je na svakoj ženi pojedinačno da li želi da se opredeli za ovaj vid suplemenata. Svako bi trebalo da sluša svoje telo i šta nam ono poručuje, pa se zbog toga ženama koje se odluče na ovaj korak savetuje da ako osete bilo kakve promene koje su po njih nepoželjne, što pre jave lekaru radi daljeg utvrđivanja uzroka nastanka tih promena. Iako ova metoda postoji dugi niz godina, nije dovoljno izučena, jer se poprilično mala grupa žena odlučuje na ovaj korak. Razuman je strah koji je prisutan, jer žena trenutku konzumiranja tableta  najčeše doji svoje dete. Naučnici vide veliki potencijal u ovim tabletama i nadaju se da će za par godina ovo biti jedan od regularnih postporođajnih suplemenata.

Izvori: