Upoznajte Džonatana – najstariju kornjaču na svetu

Da li ste se ikada zapitali šta Ajfelov toranj, Kip Slobode, Koka-kola, pokretne stepenice i kontaktna sočiva imaju zajedničko? Svi gorenavedeni izumi i objekti su mladji od Džonatana, koji je ove godine napunio 190 godina!

Ko je Džonatan?

Džonatan je vrsta sejšelske kornjače (Aldabrachelys gigantea hololissa) koje već dugo drži rekord u Ginisovoj knjizi kao najdugovečnija životinja na kopnu. Ulaskom u Ginisovu knjigu rekorda postao je lokalna legenda na ostrvu Sveta Jelena, gde danas živi.

Džonatan  sejšelska kornjača (Aldabrachelys gigantea hololissa)

Izvor: http://sainthelenaisland.info/jonathancloseup.jpg

Džonatan  sejšelska kornjača

Izvor: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQA8tSGHzyzE4uf7riMjDPREn2MyHCxzvHR2g&usqp=CAU

Džonatan nekada

Rođen 1832. godine, pre nego što je kraljica Viktorija otpočela svoju vladavinu, Džonatan je početkom ove godine ušao u istoriju kao najstarija kornjača ikada. Nadživeo je čak i prethodnog rekordera Tu’i Malila, zrakastu kornjaču (Astrochelys radiata), za koga se pretpostavlja da je imao 188 godina kada je preminuo 1965. godine. Džonatan stiže na ostrvo Sveta Jelena 1882. godine kao poklon Ser Vilijam Grej-Vilsonu. Prema fotografijama iz tog vremena, pretpostavlja se da je već imao oko 50 godina, s obzirom na to da je već dostigao punu veličinu, tako da bi mogao imati više od 190 godina danas.

Ser Vilijam Grej-Vilson i Džonatan (levo), 1882-1886. na ostrvu Sveta Jelena

Izvor: http://cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/220126130411-03-oldest-tortoise-jonathan-scli-intl.jpg

Džonatan danas

Uzimajući u obzir da je već u poznim godinama, nije iznenađujuća činjenica da je Džonatan slep i da je izgubio čulo mirisa.

Naravno, to ga i dalje ne sprečava da se druži sa ostalim sejšelskim gigantskim kornjačama, Fredom, Emom i Davidom.  Džonatanov vetrinar, Džo Holins, hrani ga jednom nedeljno kako bi bio siguran da unosi dovoljno kalorija na nedeljnom nivou. Omiljena hrana su mu šargarepe, kupus i krastavac, kako tvrdi njegov veterinar. Kada ne jede ili ne spava, voli da se šeta i istražuje sa ostalim kornjačama baštu plantažne kuće na ostrvu Sv. Jelena.

Džonatan i njegov veterinar, Džo Holins

Izvor: https://arc-anglerfish-washpost-prod-washpost.s3.amazonaws.com/public/GIEAFLNFYRFTZCYULPG3J5PLLY.jpg

Zanimljivosti
  • Zašto ime Džonatan? Što da ne?”, kako je izjavio Ser Spenser koji mu je i dao to ime.
  • Džonatan je težak izmedju 150 i 200 kg. tačna težina nam nije poznata usled nepostojanja vage koja bi mogla izmeriti njegovu težinu na bezbedan način
  • Džonatan uprkos svojim godinama i dalje može da dostigne brzinu od 2,5 do 5 km/h, a prema rečima njegovog veterinara, najbrži je kada treba da dobije hranu!
  • Godine 2008. lokalne novine Independent intervjuisale su Džonatana, ali nakon čto on nije odgovarao na postavljena pitanja, guverner Endru Gur je izjavio Nema koristi. (On) ne govori previše. Oglašava se samo tokom parenja”. 
Postoje li životinje starije od Džonatana?

Na kopnu još uvek nije otkrivena životinja koja bi mogla da parira Džonatanovoj dugovečnosti

U vodenoj sredini je situacija već malo drugačija.

Prosečni životni vek grenlandskih ajkula (Somniousus microcephalus) je oko 272 godine. 

Hidre, grupa beskičmenjaka koja je srodna s meduzama, imaju sposobnost neprekidne regeneracije što ih čini praktično besmrtnim!

Kako kornjače žive toliko dugo?

Naučnici još uvek u potpunosti ne razumeju na koji način kornjače, poput Džonatana i Tu’i Malila, imaju  neuobičajeno dug život. 

Za sada nam je poznato da gigantske kornjače brzo odstranjuju oštećene ćelije u procesu progmiranje ćelijske smrti po tipu apoptoze.

Pretpostavlja se da na taj način štite svoj organizam od starenja, propadanja i oštećenja ćelija, kao što je to slučaj kod ostalih vrsta koje nemaju dugačak životni vek poput kornjača.

„Džonatan je simbol istrajnosti uprkos promenama“, izjavio je Džo Holins, Džonatanov veterinar.

Izvori: